1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Personal trainereiden koulutus halutaan sääntelyn alle

Personal trainereiden eli omavalmentajien kysyntä on kasvanut viime vuosina. Valmennusta tarjoavien taustat voivat kuitenkin olla monenkirjavat. Henkilökohtaista liikunta- ja ravintovalmennusta voi tarjota kuka tahansa esimerkiksi personal trainer -nimikkeellä.

terveys
Nuoret miehet treenaavat kuntosalilla.
Yle

Personal trainereiden eli omavalmentajien kysyntä on kasvanut viime vuosina. Alan sääntely ei ole pysynyt kasvun mukana. Tällä hetkellä henkilökohtaista liikunta- ja ravintovalmennusta voi tarjota kuka tahansa esimerkiksi personal trainer -nimikkeellä.

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY haluaa yhtenäistää omavalmentajakoulutuksen vaatimuksia. SKY on päättänyt myös luoda hakemiston, josta personal trainereiden koulutuksen voisi tarkistaa.

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY:n Toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister kertoo, että henkilökohtaisen ohjauksen kysyntä on valtavassa kasvussa. Kasvusta kertoo esimerkiksi se, että yksi alan suurimmista koulutustarjoajista Trainer4You kertoo kouluttaneensa viime vuonna 420 omavalmentajaa. Yrityksen arvio tämän vuoden koulutettavien määrästä on 600.

Alan kasvu houkuttelee kurssittajia

Hämäläinen-Bister kertoo, että kasvu on houkutellut alalle myös yrittäjiä, jotka tarjoavat personal trainer -koulutusta hyvinkin lyhyillä kursseilla. Personal trainer ei ole Suomessa tutkintonimike, joten kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi ilman kurssiakin.

- Tämä on kasvava ala. Kasvu aiheuttaa sen, että markkinat menevät nopeammin kuin rakenteet, joissa määritellään koulutuksen kriteerit, Hämäläinen-Bister sanoo.

Hämäläinen-Bisterin mukaan esimerkiksi Keski-Euroopassa on ruvettu standardoimaan koulutuksien sisältöjä. Hänen mukaansa ohjaajien hyvä koulutus on tärkeää varsinkin nyt, kun yhä vanhemmat ikäryhmät alkavat käyttää henkilökohtaisten ohjaajien palveluja terveysliikunnassaan.

Kasvu aiheuttaa sen, että markkinat etenevät nopeammin kuin rakenteet, joissa määritellään koulutuksen kriteerit.

Riitta Hämäläinen-Bister

Hämäläinen-Bister kertoo, että SKY aikoo toimialajärjestönä alkaa arvioida personal trainer -koulutuksen järjestäjiä ja seurata, millaisia sisältöjä koulutuksissa on. Hämäläinen-Bister haluaa ajaa alan tarkempaa sääntelyä.

Riitta Hämäläinen-Bister on jäsenenä opetushallituksen kuntoutus- ja liikunta-alan koulutustoimikunnassa. Hän kertoo nostaneensa esiin toimikunnassa sen, miten omavalmentajakoulutuksen sisältö ja tutkinnot saataisiin tasalaatuisemmiksi.

Puheisiin on noussut muun muassa omavalmentajakoulutuksen saamien osaksi jo olemassa olevia liikunta- ja terveysalan koulutuksia, erikoisammattitutkinnoksi tai jatkokoulutusohjelmaksi.

- Jo nyt osassa urheiluopistoja voi kurssien sisällä saada personal trainer -koulutusta. Myös fysioterapeuttikoulutuksen yhteydessä on vastaavia kokeiluja, Hämäläinen-Bister kertoo.

Nettihakemisto kertoisi ohjaajan pätevyyden

Hämäläinen-Bister kertoo, että SKY haluaa luoda Suomeen myös nettiin hakemiston, jossa henkilökohtaista palvelua tarjoavien ammatillinen osaaminen olisi näkyvillä.

Hän neuvoo jo nyt henkilökohtaista kunto-ohjaajaa hakevaa tarkistamaan aina ohjaajan pohjakoulutuksen.

- Onko esimerkiksi fysioterapeutin, hierojan, terveysalan tai liikunnanohjaajan koulutus, Hämäläinen-Bister luettelee.

Hämäläinen-Bisterin mielestä omavalmentajakoulutus on kuitenkin vain täydentävä koulutus pohjakoulutukselle.

Hämäläinen-Bisterin mukaan Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen jäsenyritysten liikevaihto on pitkästi yli puolet koko alan liikevaihdosta.

Lue seuraavaksi