Pohjalaista sarjakuvaa tehdään Kotkassa

Pöyrööt-sarjakuva perustuu arkiseen huumoriin ja pohjalaiseen puheenparteen. Idea sai alkunsa kotkalaisen ja pohjalaisen kulttuurin yhteentörmäyksestä.

kulttuuri
Liisa Seppälä piirtää Pöyrööt -sarjakuvaa, jota miehensä Arttu käsikirjoittaa
Liisa Seppälä piirtää Pöyrööt -sarjakuvaa, jota miehensä Arttu käsikirjoittaa.Yle Juha Korhonen

Kotkassa asuvat Liisa ja Arttu Seppälä ovat työstäneet viimeisen puolentoista vuoden ajan Pöyrööt-nimistä sarjakuvaa. Sarjakuva perustuu pitkälti Pohjanmaan murteeseen ja arkisista tilanteista kumpuavaan huumoriin. Sanomalehdissä siihen voi törmätä esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden ja Ilkan sivuilla.

Pöyröö tarkoittaa Pohjanmaan murteella hölmöä tai tyhmää. Kotkalainen Liisa Seppälä sanoo tunteneensa itsensä usein melkoiseksi pöyrööksi, kun hän muutti lapualaisen miehensä kanssa Pohjanmaalle.

- En ymmärtänyt monia sanoja ja tapoja ja ihmettelin miksi he toimivat sillä tavalla. Halusin kovasti päästä siihen kulttuuriin sisälle kotiutuakseni sinne, Liisa Seppälä kertoo.

Pariskunnan työjako on hyvin selkeä. Arttu käsikirjoittaa ja Liisa piirtää. Päähenkilö Jussi Pöyröön käyttämä murre ei ole minkään tietyn Pohjanmaan kolkan murretta. Käsikirjoittaja saa silti olla jatkuvasti tarkkana kielen kanssa.

- On hienoa, että murre herättää tunteita. Olen sanonut aina, että oli palaute sitten positiivista tai negatiivista, niin on hyvä että murre aiheuttaa keskustelua, koska silloin murre säilyy, sanoo Arttu Seppälä.

Suomalaisen sarjakuvan tekijällä leipä ei ole aina kovin leveää. Pohjalaisuutta tai ei, mutta Seppälät vannovat yrittäjyyden nimeen ja tekevät kaiken mahdollisimman pitkälle itse.

Pöyrööt-tuotteissakin näyttää vain mielikuvitus olevan rajana. Jussi Pöyröön kasvot on ikuistettu esimerkiksi t-paitoihin, pipoihin, kahvimukeihin ja viinipulloihin. Sarjakuvat on jo koottu myös kahdeksi kirjaksi, joista toinen ilmestyi äskettäin. Kirjat ovat ilmestyneet Seppälöiden oman kustannusyhtiön kautta.

- Tuotteistaminen on mielestäni nykyaikaa ja tosi iso osa meidän työtä, Liisa toteaa.

- Pystymme enemmän panostamaan sarjakuvan sisältöön, kun meillä on enemmän aikaa tähän työhön. On elinehto että tuotteet ja muut on meidän omissa käsissä, sanoo puolestaan Arttu.