Lintuinfluenssa levisi Kiinan ulkopuolelle - Asiantuntijat huolissaan viruksen vaarallisuudesta

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat pitävät virusta "yhtenä tappavimmista influenssaviruksista". Tautia on nyt havaittu Taiwanissa.

Ulkomaat
Lintuinfluenssan vuoksi teuratetun siipikarjan jalkoja Kiinan Huaibeissa.
Lintuinfluenssan vuoksi teuratetun siipikarjan jalkoja Kiinan Huaibeissa viime viikon maanantaina.AFP

Lintuinfluenssa on ensi kertaa levinnyt Kiinan ulkopuolelle. Taiwanin terveysviranomaiset sanoivat keskiviikkona, että maassa on todettu ensimmäinen H7N9-lintuinfluenssaa sairastava. 53-vuotias mies sairastui kolme päivää sen jälkeen kun hän palasi Kiinasta. Hänen tilansa on vakava.

Lintuinfluenssaan on nyt vahvistettu sairastuneen 108 ihmistä Kiinassa ja 22 heistä on kuollut. Valtaosa sairastapauksista on todettu Kiinan itäosassa Shanghain ympäristössä, mutta muutamia sairastuneita on myös pääkaupungissa Pekingissä.

Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan uudentyyppisen lintuinfluenssan vaarallisuudesta. WHO:n asiantuntijoiden mukaan virus on "yksi tappavimmista influenssaviruksista". Lisäksi se saattaa levitä helpommin. WHO:n johtava influenssa-asiantuntija, tohtori Keiji Fukuda sanoi Pekingissä, että H7N9-tyypin virus näyttäisi tarttuvan helpommin linnuista ihmiseen kuin aiempi H5N1-virus. H5N1-virus on tappanut arviolta yli 360 ihmistä maailmanlaajuisesti sitten 2003.

- Kun tarkastellaan influenssaviruksia, tämä on epätavallisen vaarallinen virus, Fukuda sanoi.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole juuri merkkejä siitä, että virus tarttuisi ihmisestä ihmiseen, mikä mahdollistaisi viruksen leviämisen pandemiaksi. Virus ei myöskään näytä leviävän muuttolintujen mukana vaan kaikki tapaukset vaikuttaisivat olevan peräisin siipikarjasta: toreilla elävänä myydyistä kanoista, ankoista tai kyyhkysistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters