Saitko pullopostia Lapista? Ota yhteys!

Lapin joet vapautuvat jäistään toukokuussa. Virta on voimakas. Kun se jaksaa viedä mukanaan vielä sulamattomia jäälauttoja, miksipä se ei kuljettaisi kevyttä muovipulloa, jonka sisällä on kirje. Yle Lappi lähetti virran vietäväksi pullopostia.

ilmiöt
Pulloposti lähdössä
Sauli Antikainen / Yle

Sähköposti on tehokas ja nopea tapa tavoittaa toinen ihminen vaikka maailman ääristä. Tavallisia paperikirjeitä kirjoittaa enää harva, vaikka niidenkin kulku on melko nopeaa ja perillemeno suhteellisen varmaa.

Entä jos lähettää käsinkirjoitetun kirjeen umpimähkään? Niin ettei vastaanottajasta eikä osoitteesta ole tietoakaan saati siitä, päätyykö posti koskaan kenenkään luettavaksi.

Entä jos kirje sittenkin jonain päivänä, jossain päin maailmaa nostetaan vedestä ja muovinen kirjekuori avataan? Mitä löytäjä ajattelee silloin? Ottaako hän yhteyttä kirjeen lopussa mainittuun sähköpostiosoitteeseen ja kertoo, kuka ja missä kirjeen avasi? (Paluukirje pullopostina on sentään jo liian epävarmaa.)

Huhti-toukokuun vaihteessa solahti Rovaniemen etelälaidalta seuraava kirje Kemijoen pyörteisiin - jollekulle, jonnekin.

Rakas vastaanottaja

Kirjoitan Sinulle, tuntemattomalle, Kemijoen rannalla vanhalla tulistelupaikalla. Joku toinen on istunut tässä aivan vasta, nuotio savuaa vielä. Ehkä hän on Lapin kevättä aistit avoinna ihastellessaan kiehauttanut nokipannukahvit.

Runoilija Eino Leinon mukaan Lapissa kaikki kukkii nopeasti: maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivukin.

Vielä se ei ole edes alkanut, se kaikki lyhyt ihana on edessäpäin. Lumet käyvät jo vähiin, tässä kohtaa jokikin on jo sula. Nyt jännitämme, kuinka ankarasti Tornionjoki, Muonionjoki, Ounasjoki ja Ivalojoki taistelevat jäistään, miten ryskyttää ylväs Teno jäitään korkeille törmilleen. Toivomme, että mahtavat jokemme säästävät ihmisten kodit kastumiselta ja ovat lappilaisten puolella.

Tuossa silmieni edessä telkkäpariskunta vispaa räpylöitään hyisen kylmässä vedessä. Tässä samassa joenpoukamassa polskimme kesällä me ihmiset, nyt en vielä tarkenisi.

Tarkenisitkohan Sinä? Kuka olet, missä asut ja elät? Who are you, where is your home? If you are for example an Australian or an American, you have to know that we have a very beautiful nature and people here in Lapland.

Santa Claus lives here, his home is in Ear Mountain in the East of Lapland. Santa is on holiday now, but he will come to see you next Christmas.

Rakas vastaanottaja, saatat olla myös tämän saman jokivarren asukas. Silloin tiedät, miten uskomaton on Lapin kevät. Sen näkee myös ihmisistä, eikö vain? Miten kasvava valo, lintujen viserrys ja niiden paluu pohjoiseen nostaa ihmisten kasvoille kevyemmän ilmeen, herättää hymyn silmiin.

Ehkä saat kirjeeni piankin, ehkä kesän jo puhjettua, jolloin elät jo keskellä Lapin kiivasta kukintaa. Eikö olekin merkillistä, miten luonto tietääkin, että näillä raukoilla rajoilla on toimittava nopeasti?

Sillä pitkä vain on talven valta. Hetken tääll´ aatteet levähtää kuin lennostaan.

Toivon tämän kirjeen ilahduttavan Sinua. Lähetän sen mukana Sinulle hyvää mieltä ja onnea elämääsi. Laulakoot sitä Lapin kaivatut linnut, vaikka maakuntalintumme sinirinta, jota odotamme palaavaksi kotiin ihan näinä päivinä.

Tule Sinäkin! Lappi on vastakohtien, kylien ja kaupunkien, suurten virtojen, erämaiden, tuntureiden ja ystävällisten ihmisten maa.

Näitä piirteli Hillevi A.

P.S. Ole ystävällinen ja ota yhteyttä Lapin Radioon, kun saat tämän. Sähköpostiosoite, email: lappi@yle.fi

P.S.2. Sieltä ne tulevat, joutsenet! Niitä on paljon ja ne lentävät määrätietoisesti kohti pohjoista. Oi valkolinnut vieraat Lapin kesän, te suuret aatteet, teitä tervehdän!

Tämä pulloposti lähti Kemijoen pyörteisiin 30. huhtikuuta Rovaniemeltä. Tarkkailkaa rantojanne!