1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kevättulvat

"Ei tässä tiedä koska ollaan venepakolaisina"

Asukkaita on kehotettu valmistautumaan Karisuvannon jääpadon purkautumiseen ja veden äkilliseen nousuun.

Kuva: Yle

Simossa pelastuslaitos on nostanut valmiuttaan Karisuvantoon syntyneen jääpadon vuoksi. Ely-keskuksen mukaan Simojoen Karisuvantoon on viime yönä muodostunut jääpato, jossa on jäitä noin 25 kilometrin pituiselta jokijaksolta.

Auton eturenkaat on jo valmiiksi lähtösuuntaan.

Risto Anttila

Jos Karisuvannon jääpato purkautuu, on kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Simon keskustaajamassa Asemankylällä noin kaksi tuntia aikaa valmistautua veden äkilliseen nousuun.

Myös Nikkilänsuvannon jääpato kasvoi viime yönä voimakkaasti ja ylettyy nyt Sinihaaran kohdalle. Nikkilänsuvannon pohjoispuolella asuva Risto Anttila on tilanteesta huolissaan.

- Ei tässä tiedä, koska ollaan venepakolaisina. Jos se jokisuulle laittaa oikein ison jääpadon, niin ne on grogijäät kohta sisällä asti, sanoo Anttila.

Anttila kertookin olevansa valmis lähtemään tulvaa pakoon, tarvittaessa kiireisesti.

- Auton eturenkaat on valmiiksi lähtösuuntaan, hän sanoo.

Jos jokisuulle tulee oikein iso jääpato, niin grogijäät kohta sisällä.

Risto Anttila

Simojoen tulvan muodostumista virkatyönään seuraava Lapin ELY-keskuksen hankinta-alueen esimies Timo Tauriainen arvioi veden olevan poikkeuksellisen korkealla. Pahin uhkatilanne on, että jääpato lähtee liikkeelle Karisuvannosta ja pamahtaa Nikkilänsuvannossa odottavan padon perään.

- Se on tilanne, jota en edes halua ajatella, sanoo monet jääpadot nähnyt Tauriainen.

Lähellä Simojokea mereen laskevalla Viantienjoella jäät ovat liikkuneet voimakkaasti. Niitä on poistettu joen suualueelta uoman vetokyvyn parantamiseksi.