1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Kansanedustaja Jani Toivola: Vihapuheiden takia joudun miettimään turvallisuuttani

"Ei voi olla niin, että vihan purkauksen hintana on toisen ihmisen tunteiden loukkaaminen."

Jani Toivola eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vihreiden kansanedustaja Jani Toivolan (vihr.) mielestä netti ei ole oikea paikka vihapuheiden purkamiselle. Itsekin viharyöpyn alle joutunut ensimmäisen kauden kansanedustaja toivoo kirjoitteluun selkeitä sääntöjä sekä vastuun kantamista omista vihaviesteistä.

- Keskustelupalstat ja muut foorumit eivät ole oikea paikka purkaa tunteita. Ei voi olla niin, että vihan purkauksen hintana on toisen ihmisen tunteiden loukkaaminen, sanoo Toivola

Maahanmuuttokriittisen Hommaforum-sivuston perustajajäsen Matias Turkkila pitää tärkeänä, että ihmisillä on väylä jota kautta he pystyvät ilmaisemaan turhautumistansa.

- Hommaforum perustettiin, koska ei ollut vastaavia paikkoja, jossa tavalliset ihmiset pystyivät purkamaan tunteitansa. Ihmisillä oli vaan tunne, ettei heitä kuunnella. Kun sellainen jatkuu pitkään tunteet vaan räjähtävät pintaan, sanoo Turkkila.

Hän on ollut myös perustamassa Suomen Sisua. Nyt hän työskentelee Perussuomalainen-lehden päätoimittajana.

- Nettikirjoittelussa pitäisi aina pyrkiä tulkitsemaan se, mitä kirjoittaja yrittää oikeasti sanoa. Jos on loogisia virheitä, ne tietysti korjataan. Myöskään väitteitä, jotka eivät pidä paikkaansa, ei voi julkaista, linjaa Turkkila.

Vihakirjoittelu lisää turvattomuuden tunnetta

Kansanedustaja Toivola kokee, että vihakirjoittelun takia hänen täytyy miettiä omaa turvallisuuttansa.

- Olen aina kertonut ajatukseni, mutta nyt olen joutunut myös miettimään omaa turvallisuuttani. Uskallanko mennä tuohon junaan, miksi tuo ihminen tuijottaa minua? Kyllä ne vihapuheet tulee aika paljon mukaan elämään, kertoo Toivola.

- Väkivaltaan yllyttäminen sekä uhkailu pitää saada pois nettikirjoittelusta, linjaa Turkkila.

Jani Toivolan saama vihaposti on yleensä rasistista.

- Meillä on tiettyä vihaa tässä yhteiskunnassa. Tuntuu uskomattomalle, miksi ihmisen ihon väri saa toisen raivon partaalle, hämmästelee Toivola.

Maahanmuuttajia nimitellään vihakirjoittelussa usein neekereiksi.

- Yksittäisten sanojen, kuten neekeri-sanan käyttö on aina kiinni asiayhteydestä. Se määrittelee sen pitääkö viesti poistaa vai ei, tarkentaa Turkkila.

Vihakirjoittelusta bisnes

Toivola toivoo keskustelupalstojen ylläpitäjiltä tiukempaa seulaa kirjoitteluun.

- Osalla medialla vihakirjoittelun käyttö alkaa mennä bisneksen puolelle. Näissä taloissa osataan kalastella radikaaleimmat kommentit, joista saadaan mehukkaimmat otsikot. Näistä kommenteista kasataan juttu. Sitten kerrotaan ainoastaan pienellä, että kyse on keskustelupalstan muutamasta kommentista, harmittelee Toivola.

- Ylläpitäjän on vaikea tehdä ratkaisuja nopeasti, vaikka tilanne sitä vaatisi. Sellaisten päätösten tekemiseen menee lainoppineillakin vuosia. Ei niitä ole helppoa ratkaista hetkessä. Hommaforumin perustamisen yhteydessä päätimme, että menemme Suomen lain puitteissa, jatkaa Turkkila.

A-studio:Stream jatkaa aiheesta keskustelua TV1:llä perjantaina 26.4. klo 21.00.

Studiossa vieraina: kansanedustaja Jani Toivola (vihr.), päätoimittaja Matias Turkkila sekä nettipoliisi Marko Forss. #a_studio