1. yle.fi
  2. Uutiset

THL esittää joukkorokotuksia punkkeja vastaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittää ilmaisten punkkirokotusten laajentamista pahimmille punkkialueille Suomessa. Tähän saakka joukkorokotuksia on tehty vain Ahvenanmaalla, mutta THL suosittelee niiden laajentamista myös osaan Varsinais-Suomea ja Länsi-Pohjaa.

Kotimaan uutiset
Lapset katsovat punkkirokotuksen jälkiä käsivarsissaan.
Yle

Punkkien levittämät sairaudet ovat lisääntyneet Suomessa 2000-luvun alusta alkaen. Vakavaa puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä kantavia punkkeja on yhä laajemmalla alueella myös Manner-Suomessa ja todettujen tautitapausten määrä on kasvanut merkittävästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kesällä 2012 asettama asiantuntijaryhmä esittää ilmaisten joukkorokotusten laajentamista ainakin Varsinais-Suomeen Paraisille sekä Länsi-Pohjaan Kemin ja Simon alueelle.

- Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmäkin on jo esitystämme alustavasti käsitellyt ja kyllä ryhmän kannanotto oli, että nimenomaan nämä kaksi aluetta ovat sellaisia, joissa tämä taudin riski on niin merkittävä, että sitä pitäisi vakavasti harkita, kertoo THL:n ylilääkäri Markku Kuusi.

Nimenomaan nämä kaksi aluetta ovat sellaisia, joissa tämä taudin riski on niin merkittävä, että rokotuksia pitäisi vakavasti harkita.

Markku Kuusi

Turun saaristo ja Kemin ja Simon alue pahimpia

THL:n mukaan tarkkoja rokotusrajoja ei ole vielä määritelty, mutta Turun saaristossa Parainen sekä Länsi-Pohjan alueella Simo ja Kemi ovat erityisesti harkinnan alla.

- Rajaaminen on vaikeaa, joten se on kesken vielä, Kuusi kertoo.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan juuri Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä on ollut Ahvenanmaan jälkeen eniten puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä asukasmäärään verrattuna.

Näillä alueilla on myös eniten borrelioositapauksia. TBE-rokote ei kuitenkaan suojaa borrelioosilta.

Lue seuraavaksi