Kemikaali-Alin kaasutoimittaja tuomittiin maksamaan korvauksia

Hollantilainen Frans van Anraat on aiemmin tuomittu vankeuteen avunannosta Saddam Husseinin hallinnon tekemiin sotarikoksiin. Van Anraatin toimittamista raaka-aineista tehtiin sinappikaasua.

Ulkomaat

Hollannissa on tuomittu liikemies maksamaan satojen tuhansien eurojen korvaukset 1980-luvulla Iranissa ja Irakissa tehdyistä sinappikaasuhyökkäyksistä. Hollantilaisen tuomioistuin määräsi keskiviikkona Frans van Anraatin maksamaan yhteensä 400 000 euroa kuudelletoista uhrille.

Tuomiolla on lähinnä symbolinen merkitys, sillä van Anraatin asianajajan mukaan hänen päämiehensä on varaton. Ainoan oikeudessa paikalla olleen kaasuhyökkäyksen uhrin mukaan tuomion tärkein viesti on, että "tällaista ei pitäisi eikä saa tapahtua".

Van Anraat myi vuosina 1985-1989 Irakiin Saddam Hussein hallinnolle kemikaaleja sinappikaasun valmistamista varten. Oikeuden mukaan Van Anraat myi raaka-aineita kemiallista asetta varten tietoisena siitä, että ase valmistettaisiin ja sitä käytettäisiin. Van Anraat tuomittiin vuonna 2007 valituskäsittelyn jälkeen 17 vuodeksi vankeuteen avunannosta sotarikoksiin.

Saddam Husseinin lähipiiriin kuulunut Kemikaali-Alina tunnettu Ali Hassan al-Majid käytti sinappikaasua ensin Irakin ja Iranin välisessä sodassa ja myöhemmin Irakin omaa kurdiväestöä vastaan. Kurdeja vastaan sinappikaasua käytettiin muun muassa vuonna 1988 Halabjan joukkomurhassa, jossa kuoli tuhansia kurdeja.

Van Anraat pidätettiin ensimmäistä kertaa Italiassa vuonna 1989, mutta hän pakeni Irakiin, jossa hän piileskeli vuonna 2003 alkaneeseen Irakin sotaan asti. Hän on ollut vangittuna Hollannissa vuodesta 2004 lähtien.

Lähteet: AFP, AP