1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kattohaikaroita houkutellaan luksusasunnoilla

Riihimäen Sammalistonsuolle on kevään aikana rakennettu kattohaikaroille tarkoitettuja tekopesiä. Vapon turvesuona käyttämästä Sammalistonsuosta on tullut viime vuosina merkittävä muuttolintujen levähdysalue.

Kattohaikaroille tehdään luksustekopesiä Riihimäellä. Kattohaikaran pesintä ei ole Suomessa onnistunut luonnontilaisena. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Riihimäen Sammalistonsuolle on rakennettu Suomen ensimmäinen kattohaikaroiden "asuntoalue".  Kuusi tekopesää sijaitsevat Vapon Kekkilän, Sammaliston tilan ja Riihimäen kaupungin omistamilla maa-alueilla.

Muutamia yksittäisiä kattohaikaroiden tekopesiä on rakennettu muun muassa Forssan ja Turun seuduilla, mutta näin mittavasti ei tekopesiä ole aiemmin rakennettu missään muualla.

- Sammalistonsuon tekopesät ovat todellisia luksusasuntoja, kuvailee Riihimäen kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund.

- Vapon turpeennosto ei ole vähentänyt suon arvoa lintukohteena. sanoo Westerlund. Hän uskoo, että suon keskeisimmät osat ovat tulevaisuudessa virkistyskäytössä.

Muutakin käyttöä tälle noin 230 hehtaarin alueelle mahtuu. Alueella liikkujan on otettava turvallisuusasiat huomioon, koska suo on turpeennoston työmaa-aluetta.

- Uskon, että tulevaisuudessa löydetään toimivat ratkaisut siihen, että lintuharrastajat ja muut suolla liikkujat voivat nauttia suon virkistysarvoista.

Sammalistonsuo sijaitsee Riihimäellä 54-tien pohjoispuolella.