1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hovioikeus kovensi Facebook-rasismijutun tuomiota

Itä-Suomen hovioikeus on antanut tuomionsa niin sanotussa Facebook-rasismijutussa. Hovioikeus muutti lieksalaismiehen sakkorangaistuksen vankeudeksi. Tuomio tuli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kuva: YLE / Janne Ahjopalo

Itä-Suomen hovioikeus on antanut tuomionsa niin sanotussa Lieksan Facebook-rasismijutussa. Hovioikeus antoi päätöksensä kolmen henkilön osalta, jotka osallistuivat maahanmuuttajia herjaavaan keskusteluun Facebookissa "Mamu keskustelu ilman  sensuuria (Lieksa)" -ryhmässä.

Itä-Suomen hovioikeus kovensi käräjäoikeuden tuomiota

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 37-vuotiaan lieksalaismiehen 75 päiväsakkoon. Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi miehen 60 päivän vankeusrangaistukseen. Mies voi suorittaa vankeusrangaistuksen yhdyskuntapalveluna.

Hovioikeus katsoi, että teko ei ole vahingollisuutensa ja vaarallisuutensa vuoksi sovitettavissa sakolla.

Syyttäjä vaati, että 37-vuotiaan sakkorangaistus olisi kovennettu vähintään neljän kuukauden ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi, koska miehen levittämät viestit olivat selkeästi uhkaavia ja raa'an väkivaltaisia.

Anteeksipyyntö lieventävä asianhaara

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 36-vuotiaan lieksalaismiehen 60 päiväksi vankeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeus katsoi, että vankeusrangaistuksen voi suorittaa yhdyskuntapalveluna. Itä-Suomen hovioikeus alensi tuomion 50 päivän vankeusrangaistukseen, jonka voi suorittaa yhdyskuntapalveluna.

Hovioikeus katsoi lieventäväksi asianhaaraksi sen, että  36-vuotias mies on ollut teon vuoksi matkustuskiellossa ja hän on esittänyt julkisen anteeksipyynnön Facebook-sivustolla.

Sakkorangaistus kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Itä-Suomen hovioikeus piti 44-vuotiaan lieksalaisnaisen sakkorangaistuksen ennallaan. Maksettavaa hänelle kertyi 25 päiväsakosta 150 euroa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vapautti "Mamu keskustelu ilman sensuuria (Lieksa)" -ryhmän perustajan syytteistä.

Sivustolla herjattiin, paneteltiin ja uhkailtiin maahanmuuttajia.