1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lukukoira Lumikki on grillimakkarasta pitävä lady

Lukukoiran on tarkoitus tukea lasta lukemisen opettelussa. Kouvolan pääkirjaston uutta lukukoiraa kuvaillaan hiljaiseksi ja kiltiksi.

Lukukoira Lumikki auttaa lapsia lukemaan Kouvolan kirjastossa. Kuva: Yle Kirsi Partanen

Kouvolan kirjastossa on tällä viikolla aloittanut lukukoira, jonka tarkoituksena on auttaa lapsia lukemaan. Ideana on, että koiralle voi lukea rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä ilman pelkoa virheisiin puuttumisesta.

Lukukoiratoiminta on lähtöisin Yhdysvalloista, josta se on levinnyt Eurooppaan. Kymenlaaksossa lukukoira on ollut käytössä myös Kotkan kirjastoissa.

Pips Kwak Grape Sugar eli Lumikki

Kouvolassa aloittanut lukukoira on rodultaan whippet ja sen nimi on Lumikki. Koiran alkuperäinen nimi on kuitenkin rodun englantilaisia juuria korostava  Pips Kwak Grape Sugar. Whippetit ovat perinteisesti olleet kaivostyöläisten kilpakoiria.

- Kaivostyöläisillä ei ollut varaa pitää isoja greyhoundeja eli vinttikoiria. Whippet on jalostettu greyhoundista ja pienistä terriereistä, kertoo Lumikin omistaja ja kirjastonhoitaja Anna-Mari Andersson.

Anderssonilla on Lumikin lisäksi kaksi muutakin whippetiä ja lisäksi liuta kissoja kotonaan. Lumikkia hän kuvailee hyvin hiljaiseksi ja kiltiksi koiraksi. Edes pienenä pentuna Lumikki ei pitänyt itsestään meteliä.

- Kasvattaja katsoi Lumikin kanssa aina James Bond –elokuvia, koska tiesi ettei Lumikki koskaan pissaa syliin, Andersson sanoo.

Nopea leikkaus auttoi polven toipumisessa

Omistaja kuvailee koiraansa varsinaiseksi ladyksi. Lumikin ruokavaliossa ei kuitenkaan ole nähtävissä turhaa hienostelua.

- Ensimmäisen kesänsä se eli grillimakkaralla ja kakuilla. Terveellinen ruoka ei edelleenkään sitä kiinnosta, vaikka tavallinen koiranruokakin on alkanut pikkuhiljaa maistua, Andersson toteaa.

Lukukoiran menoa on viime aikoina hillinnyt alkuvuodesta juoksulenkillä sattunut jalkavamma. Lumikin takajalka oli irronnut lonkasta ja samalla polvi oli rikkoutunut. Andersson arvelee, että jalka oli jäänyt kiinni johonkin ja toinen whippet oli törmännyt Lumikkiin. Pikaisen leikkauksen ansiosta toipuminen on kuitenkin sujunut odotettua paremmin.

Lukukoira Lumikille voi mennä lukemaan Kouvolan pääkirjastoon perjantaina klo 14-16. Lumikki ottaa vastaan vain yhden lukijan kerrallaan. Lukuajan voi varata asiakaspalvelutiskistä tai puhelimitse Kouvolan pääkirjastosta numerosta 02061 55232.