1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pyöräilevä nainen – vaihda pienemmälle

Miltä tuntuu pyöräillä aivan liian suurella vaihteella? Siltä, miltä suurella osalla pyöräilijöistä ajaminen tuntuu. Varsinkin naiset ovat laiskoja vaihtamaan.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Miehet ovat kovia neuvomaan naisia pyöräilyyn liittyvissä asioissa. Kuntoilumielessä pyörää polkevilla miehillä ajaminen on naisia enemmän suorittamista ja kovaa vauhdinpitoa.

- Miehillä ajaminen on hirveän teknistä. Jos ajetaan yhteislenkeillä, miesten on pakko näyttää, että näin tämä tehdään, sanoo Helsingin pyöräilijöiden naisten kuntopyöräilyvastaava Tiia Talja hiukan huumorilla. 

Talja vetää naisten kuntolenkkejä ja neuvoo naisille pyöräilyasioita. Juuri sellaisia asioita, joita nainen ei ehkä kehtaa kysyä mieheltä. Keväällä talviunilta heräävät ne ajoteknisesti hiukan kehnommat pyöräilijät.    

- Monet naiset eivät vaihda vaihdetta kovin paljon. Ajamisesta voisi tehdä niin paljon helpompaa. Ja sitten moni ajaa lisäksi jalat sivulle sojottaen ja polvet ylhäällä, Talja sanoo.

Katso, miten muut ajavat

Kilpapyöräilijä ja Suomen pyöräilyunionin hallituksen jäsen Anna Ronkainen muistuttaa, että oikealla vaihteella ajaen säästää – jos ei muuta niin polvia.

Raskas pyörittäminen syö voimat nopeasti etenkin ylämäissä. Kulloinkin oikea vaihde riippuu myös ajajan tottumuksesta. Ronkainen neuvoo, että sillä kannattaa ajaa, mikä tuntuu mukavalta. Yleispätevä vinkki voisi olla, että kammet pyörivät 80 kierrosta minuutissa.  

- Sen 80 voi laskea mielessään, jos tuntee, kauanko yksi sekunti kestää. Jos pyörittää sitä nopeammin, niin on aika hyvä. Kannattaa katsoa mallia, jos näkee pyöräilijöitä, jotka näyttävät siltä, että tietävät, mitä tekevät, Ronkainen toteaa.

Jos pysyy pystyssä kelloa tuijottaen, voi asiaa havainnollistaa myös laskemalla 15 sekunnin ajan, montako kertaa kampi pyörii ympäri. 20 on siinä ajassa hyvä määrä.   

Lukkopolkimet myös työmatkapyörään

Helsingin pyöräilijöiden Tiia Talja vinkkaa naisia myös unohtamaan lukkopoljinpelkonsa. Jo muutaman kilometrin työmatkalla tukevat pyöräilykengät kunnon polkimissa helpottavat ja nopeuttavat matkantekoa kummasti.

- Polkeminen tehostuu huomattavasti varsinkin ylämäissä. Ei lipsu silloin lenkkari polkimilla. Pari harjoituskertaa se vaatii. Itsekin olen kaatunut liikennevaloihin pysähtyessä, kun en muistanut irrottaa jalkaa. Pienen harjoittelun jälkeen lukkopolkimilla pärjää vaikka Helsingin keskustassa, Talja sanoo.

Kun ketjuissa on rasvaa, satula ja tanko ovat oikealla korkeudella ja kumit pumpattuna riittävään paineeseen, on pyöräily ihan eri laji kuin miltä se tuntui suurella osalla pyöräilyn lopettaneista.

Pyörällä kuntoilevilla miehillä pyörän tekniikka on usein kunnossa. Ajotekniikkaakin on hiottu. Helsingin pyöräilijöiden yhteislenkeillä miehet vetävät ja pitävät kovaa vauhtia.

- Paitsi silloin, kun ylämäessä yllättäen huomataan, että naiset ovatkin tiukemmassa kunnossa, tietää Helsingin pyöräilijöiden naisten kuntopyöräilyvastaava Tiia Talja.