Polttoainekauppa loppuu Lohjan keskustasta

Polttoaineen jakelu loppuu Lohjan ydinkeskustassa kun Suur-Seudun Osuuskaupan huoltoasema lopettaa toimintansa. Jo aikaisemmin keskusta-alueelta ovat poistuneet Shellin ja Nesteen asemat. Polttoaineen jakelua rajoittaa Lohjan sijainti tärkeällä pohjavesialueella.

huoltamot
SSO:n huoltoasema Lohja.
Yle

Polttoaineen jakelu keskittyy Lohjalla lähivuosina muutamaan paikkaan. Esimerkiksi kaupungin ydinkeskustassa bensakauppaa ei tehdä enää lainkaan kun Suur-Seudun Osuuskaupan huoltoasema jää historiaan. Rakennus puretaan ja sen tilalle tulee parkkipaikkoja.

- Huoltoasemakiinteistöjä on aika vaikea muuttaa toiseen käyttöön. Joku kahvila voisi olla luonteva ratkaisu, mutta siinäkin olisi yli puolet ylimääräistä tilaa, pesupaikkaa ja muuta, jota ei voisi hyödyntää mitenkään. Meillä ei ole tälle rakennukselle käyttöä ja viereinen Sokos tarvitsee lisää parkkipaikkoja, niin purku on siinä mielessä luonnollinen ratkaisu, SSO:n kiinteistöpäällikkö Ismo Louhi muotoilee.

Useita muitakin asemia liipasimella

Polttoaineen jakelu loppuu lähiaikoina myös Mäntynummen Shellillä. Toiminta on määrättty lopetettavaksi kesän aikana. Tynninharjun kylmäasemillakin lienee sama kohtalo – Teboilin ympäristölupa on jo kumottu hallinto-oikeudessa. Samoin ABC:n kylmäaseman ympäristöluvan peruuttaminen on tulossa kaupungin käsittelyyn.

Kiristynyt linja johtuu siitä, että Korkein hallinto-oikeus on tehnyt useita ratkaisuja, joissa polttoaineen jakelulle ei ole annettu lupaa tärkeillä pohjavesialueilla.

Lopettamiselle on myös vaihtoehto

Lohjan keskustan tuntumassa sijainnut Katajan Teboil menetti polttoaineen jakelun mahdollistaneen ympäristölupansa viisi vuotta sitten. Muilta osin aseman toiminta jatkuu edelleen.

- Meillä on tässä huoltotoimintaa, kahvila ja pesupaikka, eli kaikilta muilta osin toiminta jatkuu paitsi polttoaineen myyntiä ei ole. Kyllä tällä elää, kun on pieni porukka töissä ja jaksetaan painaa pitkää päivää, yrittäjä Tero Kataja kuvailee nykytilannetta.