1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Verottajaa yritetään huijata kekseliäästi - "Pitää olla perillä Ankkalinnan tapahtumista"

Miljoonat suomalaiset työstävät parhaillaan viime vuoden veroilmoituksiaan. Verovirkailijat saavat luettavakseen jälleen lukuisia tuulesta temmattuja tarinoita erilaisista vähennyksistä. Veroasiantuntijan mukaan monet jättävät vähennykset myös laiskuuttaan tekemättä.

Kotimaan uutiset
Yksityiskohta veroilmoituksesta.
Yle

Suomi on verovähennysten luvattu maa. Voittajia ovat ne, jotka viitsivät ja osaavat lisätä edellisvuoden veroilmoitukseensa erinäiset vähennykset.

Pääkaupungin verotoimiston veroasiantuntija Raimo Peltola kertoo, että asiakkaat kertovat usein jättävänsä vähennykset tietoisesti tekemättä. Ilmiön laajuutta on kuitenkin vaikea arvioida.

- Tätä ei ole koskaan tutkittu millään tavalla. Kun meillä on reilut neljä miljoonaa verovelvollista, on selvää, että siellä on monia jotka jättävät ne tekemättä. 17 vuoden kokemuksella voin kuitenkin sanoa, että vähennyksiä jätetään paljon tekemättä. Matkakulujen osalta se voi riippua viitseliäisyydestä ja tietämättömyydestä. Moni taas on sanonut, että he arvottavat oman aikansa verohyötyä kalliimmaksi. Monissa vähennyksissä kun pitää laatia erinäisiä kirjelmiä, Peltola sanoo.

Peltolan mukaan esitäytetyn veroilmoituksen etu on kuitenkin siinä, että siihen on valmiiksi liitetty yleisimmät vähennystiedot, jotka saadaan esimerkiksi ammattiyhdistysjärjestöiltä ja pankeilta. Niiden kohdalla tulee kuitenkin helposti epäselvyyksiä.

Moni on sanonut, että he arvottavat oman aikansa verohyötyä kalliimmaksi.

Raimo Peltola

- Jos esimerkiksi asunnon käyttötarkoitus on muuttunut, niin sen korko ei ole enää vähennyskelpoista, Peltola muistuttaa.

Aku Ankka ja kipeä selkä

Kansalaiset siis menettävät vuositasolla suuria summia jättämällä vähennykset tekemättä, mutta joukossa on paljon niitäkin, jotka yrittävät vedättää verottajaa.

Tyypillisintä on Peltolan mukaan keksiä vähennyksiä, jotka väitetään liittyvän työhön.

- Kun mietitään, että koko Suomen kansa on asiakkaana, niin totta kai heitäkin on. Yhdet selvitykset ovat vuosien varrelta jääneet hyvin mieleen. Lastentarhanopettajat tilasivat kotiin muun muassa Aku Ankkaa ja esimerkiksi lasten leluja. Perusteena oli muun muassa se, että heidän pitää olla töissä perillä Ankkalinnan viimeisistä tapahtumista. Niistä kuulemma keskustellaan lasten kanssa. Samanaikaisesti heillä (työntekijöillä) oli kotonaan kouluikäisiä lapsia, joten sitä voi arvata mikä tämän taustalla oli.

Toinen tyypillinen verohyötymisen muoto liittyy Peltolan mukaan matkakuluihin ja niistä tehtäviin vähennyksiin.

- Yksi tapaus liittyi kodin ja työpaikan välisiin matkoihin. Matkakuluthan vähennetään julkisen kulkuneuvojen mukaan. Eräs henkilö väitti kuitenkin kärsivänsä hyvin vakavasta selkäsairaudesta, eikä näin ollen pystynyt sanojensa mukaan matkustamaan lähijunalla. Hänen mukaan matka oli liian epätasaista ja kaiken lisäksi hän ei pystynyt kuulemma edes nousemaan junaan. Kuitenkin työ mitä hän teki oli fyysisesti eritäin raskasta ja sen kaltaista, että siinä joutuu välillä juoksemaan. En sen tarkemmin paljasta työtä, ettei henkilöllisyys paljastu, Peltola kertoo.

Pätkätyöläiset vaikeassa asemassa

Veroilmoituksen lisäksi monet miettivät parhaillaan kuluvan vuoden ansioitaan. Tämän vuoden tulojen arvioiminen on erityisen vaikeaa pätkätyöntekijöille, jotka hakevat uusia verokorttejaan.

- Monillehan se arvioiminen on täyttä utopiaa, mutta ainakin ainakin kuluvan vuoden ansiot tähän päivään mennessä on tiedettävä sentilleen. Jos alkuvuoden ilmoittaa väärin ja tulevaisuuskin on avoin, niin silloin voidaan mennä pahasti metsään, Peltola sanoo.

Vuoden 2012 veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on 14.5.

Veroilmoituksen voi tehdä sähköisesti pankkitunnuksilla myös verohallinnon sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Muokattu 26.4.2013 kello 15:22 Poistettu Peltolan kommentti mätkyistä.

Lue seuraavaksi