1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Saintpaulia on mainettaan monipuolisempi kukka

Saintpauliasta sanotaan, että se on yksi maailman suosituimmista koristekasveista. Se on lähtöisin Itä-Afrikasta ja saanut nimensä kasvin Eurooppaan tuoneen paroni von Saint-Paul Illaire’in mukaan. Vaikka kukka onkin alun perin lähtöisin kosteista metsistä, niin se viihtyy hyvin myös suomalaisella ikkunalla.

Luonto
Kaksi eri värivivahdetta saintpaulian kukassa
Kaksi eri värivivahdetta saintpaulian kukassa.Marita Selkälä

Saintpaulialla (Saintpaulia ionantha) on useita nimiä: sitä kutsutaan paavalinkukaksi, santuksi ja englantilaisittain African violet - kukaksi. Siitä tunnetaan parhaiten violetti tai tummanpunainen versio, mutta saintpauliasta löytyy helposti useitakin erivärisiä kukkia tuottavia yksilöitä. Ja jos osaa hoitaa kukkaa oikein, saa kukinnoista nauttia ympäri vuoden.

Joensuulainen Marita Selkälä on kasvattanut kotonaan saintpaulioita jo noin 30 vuotta:

- Kiinnostus santtuja kohtaan alkoi lisääntyä pikkuhiljaa ja nyt minulla on niitä kukkaväritykseltään yhdeksää tai kymmentä erilaista lajia kotona kasvamassa.

Marita Selkälän kotoa löytyy muun muassa yksivärisiä kukkia, joissa on siniset, valkeat tai violetit kukat. Kaksivärisissä löytyy pilkullista ja raidallista kukkavaihtoehtoa.

Helppo, mutta joillekin vaikea kukka

Saintpauliasta sanotaan, että se on helppo huonekasvi. Helpoksi sen tekee se, että se viihtyy monenlaisessa valossa. Vaikeaa on puolestaan löytää sopiva kastelu, jotta kukka kukkisi usein, eikä jäisi vain viherkasviksi. Maritta Selkälä on löytänyt kasteluratkaisun altakastelevista ruukuista.

- Minulla santut kasvavat altakastelevissa ruukuissa. Se on toiminut hyvin, ja koska matkustelen paljon, niin en tarvitse erikseen kukkien kastelijaa matkan ajaksi.

Minulla santut kasvavat altakastelevissa ruukuissa

Marita Selkälä

- Tällä kastelulla kukat pärjäävät yksin kolmekin viikkoa, eikä ruukun vesi edes vielä ole kokonaan loppunut, iloitsee Marita.

Marita Selkälä kasvattaa saintpaulioitaan ikkunalaudalla, johon paistaa ilta-aurinko. Aiemmin hän on kasvattanut kukkiaan myös aamuauringon valossa. Hänen mukaansa nämä kukat kaipaavat aurinkoa.

Kukan jakaminen vesilasin kautta

Saintpauliat ovat helppoja jakaa eteenpäin itselle tai muille. Marita Selkälällä on omat ohjeet tähän:

- Jotkut laittavat jakamista varten kukan lehdet suoraan multaan. Niinkin voi tehdä, mutta silloin kukka lähtee kasvamaan hitaasti ja lehti voi pilaantua multaan.

Saintpaulian lehtiä kasvatusruukussa
Näistä lehdistä kasvaa tumman violetin värisiä saintpaulioita. Lehdet ovat ensin kasvattaneet juuria vesilasissa.Pekka Sivukari / Yle

- Parempi on laittaa lasiin tai mukiin jonkin verran vettä ja kukan lehti sinne. Ja kun lehteen alkaa muodostua juuret, niin vasta sitten se laitetaan multaan, opastaa Marita.

Marita opastaa vielä. että jos haluaa kasvattaa erilaisia saintpaulioita, kannattaa merkata ruukut, jotta tietää, millainen kukka on kasvamassa. Aikaa myöten voi myös opetella lehtien muodosta, millainen kukka on kasvamassa.

Marita Selkälä kuitenkin muistuttaa, että _lahjaksi saaduista _kasvatuskukista ei saa kiittää ja että kukantaimi tai pistoke pitää ottaa ilman lupaa.

Hyvin hoidettuna saintpauliat kukkivat jopa useita kertoja vuodessa.