Bangladeshin tehdas määrättiin evakuoitavaksi ennen romahdusta

Rakennuksessa toimineet vaatetehtaat eivät noudattaneet poliisin evakuointimääräystä. Johtajat vakuuttivat työntekijöille rakennuksen olevan turvallinen, vaikka seinässä oli syviä halkeamia. Raunioista on löytynyt jo yli 200 ruumista.

Ulkomaat
Pelastusoperaatio 25. huhtikuuta romahtaneella tehdasrakennuksella Dhakassa, Bangladeshissa.
Pelastusoperaatio 25. huhtikuuta romahtaneella tehdasrakennuksella Dhakassa, Bangladeshissa.Abir Abdullah / EPA

Bangladeshissa keskiviikkona romahtanut tehdasrakennus oli määrätty evakuoitavaksi ennen romahdusta. Rakennuksen seinässä havaittiin syviä halkeamia jo tiistaina, ja poliisi oli määrännyt tehtaan tyhjennettäväksi. Määräystä ei kuitenkaan noudatettu vaatetehtaissa.

Onnettomuushetkellä yli 2 000 ihmistä, iso osa heistä naisia, työskenteli etupäässä vaatetehtaissa kahdeksankerroksisessa rakennuksessa Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Viranomaisten mukaan rakennus sortui minuuteissa.

Raunioista on löytynyt jo yli 230 kuollutta. Eloonjääneiden etsintää jatkettiin läpi yön ja satoja ihmisiä jatkoi raivausta päivälläkin. Pelastustoimia johtavan armeijan mukaan ihmisiä on yhä loukussa raunioissa.

- Emme voi olla varmoja, että saamme heidät ulos. Olemme menettämässä toivoamme, sanoi pelastustyöntekijä Mizanur Rahman.

Loukkaantuneita on arveltu olevan yli tuhat. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan satoja on onnistuttu pelastamaan.

Kymmenet ruumiit odottivat paikallisella koululla, jotta omaiset voisivat tunnistaa uhrit. Torstaiksi on julistettu kansallinen surupäivä onnettomuuden johdosta.

Turvallisuus huolettaa

Rakennuksessa ollut pankkikonttori noudatti evakuointimääräystä, mutta vaatetehtaat jatkoivat toimintaansa, sanoi poliisi. Bangladeshin vaateteollisuudesta vastaava työnantajaliitto oli pyytänyt rakennuksessa olevia tehtaita keskeyttämään työnsä, mutta pyyntöä ei noudatettu, liiton puheenjohtaja sanoi. Rakennuksesta pelastuneet kertovat, että työnjohtajat olivat vakuttaneet työntekijöille rakennuksen olevan turvallinen.

Tuhatkunta tekstiilityöntekijää osoitti mieltään liiton rakennuksen ulkopuolella. Mielenosoittajat ottivat yhteen myös mellakkapoliisin kanssa. Mielenosoittajat vaativat Bangladeshin kaikkia tekstiilitehtaita suljettavaksi ja omistajille kovia rangaistuksia onnettomuuksista.

Viime marraskuussa Dhakan laitamilla sijainneessa vaatetehtaassa roihusi tuhoisa tulipalo, jossa kuoli 112 ihmistä. Tammikuussa yhdessä tehtaassa sattuneessa onnettomuudessa kuoli seitsemän. Tapaukset ovat kiihdyttäneet keskustelua Bangladeshin tekstiilityöntekijöiden heikoista työoloista ja alhaisista palkoista.

Romahtaneen rakennuksen tehtaat valmistivat vaatteita nettisivujensa mukaan muun muassa brittiläiselle Primarkille, espanjalaiselle Mangolle, italialaiselle Benettonille sekä amerikkalaiselle Wal-Martille. Monet jälleenmyyjistä ovat kuitenkin kiistäneet, että heidän tuotteitaan olisi valmistettu romahtaneessa rakennuksessa. Tehtaat tuottivat vuosittain useita miljoonia paitoja, housuja ja muita vaatteita.

Bangladeshissa on noin 4 000 vaatetehdasta. Maan vaateteollisuus on kolmenneksi suurin maailmassa Kiinan ja Italian jälkeen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters