Vimpelin Veto pelaa paineasut päällä Superpesistä

Vimpelin Vedon superpesisjoukkue vetää peliasujensa alle alkavalla kaudella kotimaiset paineasut. Ulkoista painetta lihaksiin luova puku sekä ehkäisee lihasvammoja että nopeuttaa palautumista. Pesäpalloilu paineasussa vaatii kuitenkin totuttelua.

urheilu
Vimpelin Vedon harjoitukset ennen finaaliotteluita.
Pasi Takkunen / YLE

Vimpelin Veto pelaa Superpesiksessä kaudella 2013 uudessa alusasussa. Tamperelaisen Lymed Oy:n painealusasun tarkoitus on parantaa vetolaisten oman kehon tuntemusta, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

- Puvut sekä ennaltaehkäisevät lihasvammoja ja -vaurioita että nopeuttavat palautumista, sanoo pelinjohtaja Risto Ojanperä.

Peliasun alle puettava paineasu muistuttaa hiukan pyöräilyssä käytettäviä asuja. Urheilussa paineasuja käytetään jo jonkin verran eri lajeissa. Puvusta on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi autististen lasten ja CP-vammaisten kuntoutuksessa.

- Siinä on suhteellisen jämäkkä olo, sillä puku on tehty jokaiselle mittatilaustyönä ja puristaa - luo painetta - joka paikkaan. Puku luo lihaksiin ulkoista painetta, toteaa Antti Kuusisto, ja jatkaa, että yksilöllisesti tehdyissä puvuissa on huomioitu kunkin pelaajan erityisvaatimukset ja vammat.

Tarvitaan totuttelua

Pesäpallokentällä painepuku päällä pelaaminen vaatii totuttelua. Vetolaiset käyttävät vaihtelevasti myös sekä ylä- ja alaosaa tai koko pukua. Jokainen pelaaja myös tekee itse valinnan, pelaako paineasussa vai ei.

- Yläosa on suhteellisen tiukka, joten suoritukset, erityisesti mailan kanssa tehtävät jutut, vaativat totuttelua, Antti Kuusisto sanoo.

- Minä pelaan etukentällä ja heittelen tosi paljon, suhteellisen huonoista asennoista. Ikääkin on jo kohtuullisesti, joten ei yhtään haittaa, vaikka tulee myös vähän ulkoista tukea, Kuusisto naurahtaa.

Superpesiskauden salaiseksi aseeksi pukua ei Vimpelin Vedossa sanota.

- Urheilijan terveys on ykkösasia. Jos sitä pystytään edistämään tällä tavalla, niin ilman muuta se pitää tehdä, Risto Ojanperä toteaa.