Näin selätät jättiputken

Alkukesän aika koittaa kohtalaisen pian ja alkukesä on parasta aikaa jättiputken tuhoamiseen. Tämä ärhäkkäästi kasvava ja allergisoiva vieraslaji on sinnikäs peijooni, mutta oikeilla konsteilla se saadaan kitkettyä muutamassa vuodessa.

Jättiputki on haitallinen vieraskasvi. Kuva: Yle

Alkukesän aika koittaa kohtalaisen pian ja alkukesä on parasta aikaa jättiputken tuhoamiseen. Tämä ärhäkkäästi kasvava ja allergisoiva vieraslaji on sinnikäs peijooni, mutta oikeilla konsteilla se saadaan kitkettyä muutamassa vuodessa.

Lohjalla on taisteltu tehokkaasti jättiputkea vastaan jo muutaman vuoden ajan ja tulevana kesänä taistelu jatkuu. Lohjan yli kuudestakymmenestä jättiputkiesiintymästä yli kymmenen on saatu hävitettyä ja yli viidessäkymmenessä torjuntatoimia jatketaan tänä kesänä. Tavoite on, että vuonna 2015 Lohjalla ei enää jättiputkia esiinny.

Lohjan kaupungin ympäristöpäällikkö Risto Murto kertoo, että yksittäisen jättiputken paras tuhoamiskeino on lapio. Ensin katkaistaan lehdet ja sitten kasvi nostetaan lapiolla ylös. Sitten se jätetään paikoilleen kuivumaan, sillä jättiputki leviää vain siemenien avulla.

"Yksittäisen jättiputken paras tuhoamiskeino on lapio."

Risto Murto, Lohjan ympäristöpäällikkö

Anna putken kasvaa ennen tuhoamista

Jättiputken kannattaa ensin antaa kasvaa kunnolla ylös maasta jolloin ne tyhjentävät juuriston voiman kasvuunsa. 

Jos kasvu on edennyt niin pitkälle, että kasvi on kukkimassa, siementen annetaan ensin tulla esille, sen jälkeen poistetaan kukinto. Se kuivatetaan tai laitetaan sekajätteen joukkoon. Koska kyseessä on voimakkaasti allergisia reaktioita aiheuttava kasvi, pitää muistaa suojaus. Paljas iho peittoon ja vältetään auringonpaisteessa työskentelyä. Kasvi voi aiheuttaa pahoja palovammoja, mikäli sen erittämä neste roiskuu iholle. Jo sen eteeriset öljyt saattavat haisteltuna aiheuttaa herkimmille allergisia oireita.

Tiheään kasvustoon tarvitaan myrkkyä

Tiheämmän kasvuston kanssa käytettäessä kemiallista torjuntaa, Risto Murto neuvoo tehokkaan keinon.

- Anna lehtien ensin kasvaa täyteen mittaansa ja sen jälkeen katkaise kasvi 30 sentin korkeudelta maanpinnasta. Tämän jälkeen täsmäruiskutetaan torjunta-ainetta jäljelle jääneeseen osaan, vartta myöten.  Ainetta voi myös hiukan kaataa sinne putken sisään. Näin toimien ainetta kuluu kaikkein vähiten eikä se aiheuta tuhoa ympärillä oleville kasveille. Torjunta-ainehan tuhoaa kaiken vihreän ja tuloksena voi olla neliömetrin kokoinen ruskea laikku, Murto varoittaa.

Lohjalla voi edelleen myös ilmoittaa uusista jättiputkiesiintymistä Lohjan ympäristötoimistoon. Kaupunki antaa jättiputkien vastaiseen taisteluun ilmaiset torjunta-aineet.

Lahden seudulla ollaan myös kiinnostuneita Lohjan torjuntatoimista ja siellä kaavaillaan jättiputkien hävittämisoperaatiota Lohjan-mallin mukaan.