Tuhannet tahtovat Lahteen muistamaan vankileirin

Vuoden 1918 tapahtumia sovinnon hengessä mukaileva suurperformanssi toteutetaan tulevana sunnuntaina Fellmanin puistossa. Ihmiset tekevät teoksen, sanoo taiteilija Kaisa Salmi.

kulttuuri
Kaisa Salmi muistomerkillä
Tanja Perkkiö / Yle

Lahteen, vuoden 1918 aikaisen vankileirin paikalle, nykyiseen Fellmanin puistoon, tulee sunnuntaina tuhansia ihmisiä osallistumaan sovinnolliseen yhteisötaideteokseen. Fellmanin pelto on elävä monumentti vasta taiteilija Kaisa Salmen mielessä, mutta sunnuntaina siihen saavat osallistua kaikki.

Yhteisöllinentaideteos Fellmanin pelto, 22 tuhannen ihmisen elävä monumentti, vetää Lahteen osallistujia ympäri maata. Kaisa Salmi korostaa, että vuoden 1918 aitoja tapahtumia aidoilla tapahtumapaikoilla muistava teos toteutetaan sovinnon hengessä. Veripelloksi kutsuttu vankileiri on silti osoittautunut joillekin araksi aiheeksi.

- Ehkä se puhumattomuus liittyy tähän, että se jää mustaksi möykyksi, josta ei puhuta, eikä keskustella. Odotin tosin jonkun verran rajumpaa vastareaktiota joiltakin tahoilta, nyt lähellä tapahtumaa on muutama sellainen tullut, kertoo Salmi, jonka omassa perhehistoriassa on sekä punaisia, että valkoisia.

Elävän taideteoksen koko on vielä arvoitus

Lahdessa, nykyisessä Fellmanin puistossa, oli vuonna 1918 veripelloiksi kutsuttu punavankileiri, jonne koottiin punaisten joukkojen antautuessa huhti-toukokuussa yli 20 000 vankia. Joukossa oli pakomatkalle itään lähteneitä siviilejä, naisia ja lapsiakin. Osa vangituista joutui viettämään monta vuorokautta paljaan taivaan alla, ennen kuin siirtäminen Hennalan kasarmialueelle alkoi. Kaikki eivät selvinneet hengissä. Sunnuntaina Kaisa Salmi uskoo kokevansa liikutusta.

Toivon, että tänne tulee 22 tuhatta ihmistä. Se olisi symbolisesti huikeaa.

taiteilija Kaisa Salmi

- Toivon, että tänne tulee 22 tuhatta ihmistä. Se olisi symbolisesti huikeaa, koska sama määrä ihmisiä oli täällä vuonna 1918 sisällissodan aikana punavankileirillä. Mutta jos tulee tuhatkin, se on hyvä, miettii Salmi.

Ilmoittautuneita on ympäri Suomea, Rovaniemeä, Oulua ja Tamperetta myöten. Valtaosa saapunee silti Lahteen lähiseudulta.

- Tänne lähelle ei pääse autolla. Jättäkää autot kauemmas ja kävelkää. Osallistujien toivon pukeutuvan tummiin, omiin vaatteisiinsa. Hyvät kengät kannattaa ottaa, neuvoo vielä märällä nurmella kävelevä Salmi.

Yhteisötaideteos alkaa sunnuntaina 28.4. klo 14 puheella ja sisältää myös laulua ja liikkumista. Koko Fellmanin pelto, 22 tuhannen ihmisen elävä monumentti taltioidaan myös elokuvaksi, joka esitetään syksyllä Lahden taidemuseossa.

Tarkemmat osallistumisohjeet löytyvät tapahtuman Facebook-ryhmästä (siirryt toiseen palveluun).