1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvoimat avasi laajan valokuva-arkiston - palvelin jumitti heti

Kuvat ovat enimmäkseen talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan ajoilta. Rintamatapahtumien ohella kuvat havainnollistavat puhdetöitä ja lottien tehtäviä.

Puolustusvoimien kuva-arkistosta löytyy kuva Adolf Hitleristä onnittelemassa Carl Gustaf Emil Mannerheimiä tämän 75-vuotissyntymäpäivänä. Hitlerin takana seisoo presidentti Risto Ryti. Kuva: SA-kuva / Puolustusvoimien kuva / Lehtikuva

Puolustusvoimat on avannut sodista kertovien valokuvien kokoelman internetissä. Osoittessa SA-kuva.fi (siirryt toiseen palveluun) on julkaistu 170 000 valokuvaa, jotka on otettu vuosina 1939–1945.

Arkisto avattiin torstaina iltapäivällä kello 15, mutta se jumiutui saman tien. Palvelimet eivät kestäneet ryntäystä, joka syntyi pahimmillaan 100 000 käyttäjän yrittäessä ladata sivua yhtä aikaa.

Arkisto oli määrä avata uudelleen kello 18 ja taas kello 19. Puolustusvoimat tiedotti iltayhdeksältä, että palvelu avataan heti, kun korjaukset ja parannukset on saatu tehtyä.

Suurimman osan kuvista ovat ottaneet tiedotuskomppanioiden TK-kuvaajat. Negatiiveista 3,5 vuoden aikana digitoitu kokoelma sisältää kuvia maa-, meri- ja ilmavoimista sekä kotirintamalta.

Puolustusvoimien Kuvakeskuksen mukaan arkiston otoksia saa julkaista ja käyttää vapaasti.