1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Retrokarkin suosio yllätti valmistajan

Uusiotuotantoon tullut Merkkari eli Merirosvoraha on ylittänyt kaikki myynti- ja tuotanto-odotukset. Fazerin Lappeenrannan tehtailla valmistettavaa makeista syntyy parhaimmillaan yli 10 000 kiloa vuorokaudessa.

Kuva: Yle

Helmikuun alussa paluun tehneen Fazerin Merkkari-karkin suosio on ollut yllättävä. Lappeenrannan tehtailla valmistettavaa makeista ei ehditä tuottaa sen kysyntää vastaavaa tahtia, vaikka parhaimmillaan tuotanto on yli 10 000 kiloa vuorokaudessa.

- Se on myynyt todella hyvin. Sitä on häkeltyneenä seurattu sekä myyntikentällä että täällä tehtaalla. Olemme saaneet painia sen tosiasian kanssa, että ne viedään melkein käsistä, kertoo Fazerin Lappeenrannan tehtaanjohtaja Taisto Pitkänen.

Ne viedään melkein käsistä

Taisto Pitkänen

Lappeenrannan tehtailla on järjestetty Merkkarin suosion vuoksi lisävuoroja. Tästä huolimatta saatavuutta on jouduttu välillä rajoittamaan. Toisinaan tuote on jopa päässyt loppumaan hyvän kysynnän vuoksi.

- Merkkaria ei valmisteta joka päivä, koska sitä tehdään samalla tuotantolinjalla kuin moni muukin tuote, selittää tehtaanjohtaja Pitkänen.

Merkkari tuo hyviä muistoja

Syytä retrokarkin suosion voi vain arvailla. Taustalla voi olla lapsuuden mukavat mielikuvat.

- Kuvittelin, että ne jotka 80-luvulta muistavat Merkkarin ovat jo kasvaneet aikuisiksi eivätkä enää innostuisi tuotteista. Ovat kuitenkin innostuneet ja on innostunut moni muukin. Merkkari on saavuttanut myös nuorison suosion, iloitsee Lappeenrannan tehtaanjohtaja Taisto Pitkänen.

Merkkari poistettiin aikoinaan markkinoilta sen tukehtumisvaaran vuoksi. Uuden makeisen resepti on hyvin samanlainen kuin alkuperäinen vuoden 1973 resepti, mutta koko on turvallisempi. Alun perin Merkkarin myyntinimi 1970-luvulla oli Merirosvoraha, mutta sen nimi vääntyi kansalaisten keskuudessa nopeasti Merkkariksi.

- Se on huomattavasti sitä alkuperäistä lanttia pienempi. Koko on lähellä hyväksi havaittua makeiskokoa, perustelee Taisto Pitkänen.

Se on huomattavasti sitä alkuperäistä lanttia pienempi

Taisto Pitkänen

Mahdollista on, että Fazer tuo markkinoille myös muita retrotuotteita. Merkkarista saatu hyvä kokemus kannustaa käyttämään vanhoja nimiä ja makuja, jotka ovat aikoinaan jättäneet positiivisen mielikuvan ihmisten mieliin.

Makeisvero ei vielä verota Fazerin tehtailla

Vuoden 2011 alusta voimaan tullut makeisvero ei vielä näy Fazerin Lappeenrannan tehtailla. Tuotantoa tehdään vuosiennusteiden mukaan, joissa ei ole tapahtunut laskua. Nyt tuotannossa ovat kesäsesongin tuotteet.

Fazerin Lappeenrannan tehtaanjohtaja Taisto Pitkänen kuitenkin epäilee, että pitkällä aikavälillä makeisverolla voi olla vaikutusta makeisten kotimaiseen tuotantoon.