Pohjois-Koreassa uhkea sotilasparaati Kimin tiukan katseen alla - video

Sotilasparaatissa ei juuri nähty aseita, mutta samaan aikaan asevoimien komentajat ovat puheissaan vannoneet tuhoa Yhdysvalloille ja heidän liittolaisilleen.

Ulkomaat
Pohjoiskorealainen sotilas taputtaa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on ottanut torstaina vastaan sotilasparaatin, jolla juhlitaan maan armeijan perustamisen vuosipäivää. Tänä vuonna päivää vietettiin Korean niemimaan kiristyneessä turvallisuustilanteessa.

Kim oli pukeutunut perinteiseen, mustaan Mao-pukuun ottaessaan vastaan tuhansia marssivia sotilaita Kumsusanin aurinkopalatsin edessä olevalla aukiolla. Palatsissa ovat myös Pohjois-Korean kaksi edellistä johtajaa balsamoituina.

Kim ei puhunut juhlapäivänä, mutta hän hymyili ja heilutti ohi marssiville joukoille, jolloin sotilaat vastasivat "Mansei!" eli hurraa.

Aseita paraatissa ei nähty, mutta pohjoiskorealaiset hävittäjälentokoneet tekivät ohilennon. Videolla näkyy myös armeijan johtohenkilöitä mitaleineen. Huomiota videolla herättää myös selostajien ponnekas into.

Pohjois-Korean mannertenvälisistä ballistisista ohjuksista vastaava komentaja sanoi Pohjois-Korean uutstoimiston KCNA:n mukaan, että ohjukset on nyt suunnattu kohti "Yhdysvaltain imperialistien roskajoukkojen pesiä". Rakettijoukkojen komentaja varoitti, että mikäli Yhdysvallta tai heidän seuraajansa hyökkäävät, he saavat "maistaa kauhistuttavan ydinaseholokaustin".

Ilmavoimien ja ilmapuolustuksen komentaja sanoi puolestaan, että hänen joukkonsa ovat valmiina "vihollisten lopulliseen tuhoamiseen".

Lähteet: AFP, Yle Uutiset