Hautala: Suomen pitäisi harkita Syyrian pakolaisten vastaanoton lisäämistä

Suomessa on Syyrian väkivaltaisuuksia paenneita nyt noin sata. YK:n pakolaisjärjestön mukaan väkivaltaisuuksia on paennut 1,4 miljoonaa syyrialaista.

Kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) mukaan Suomessa olisi harkittava Syyriasta tulevien tilapäisten pakolaisten vastaanottamisen lisäämistä. Kysymyksen nosti esille vihreiden kansanedustaja Satu Haapanen eduskunnan kyselytunnilla.

- Mielestäni Suomen pitäisi miettiä sitä, että olisiko meilläkin joku mahdollisuus antaa tilapäistä suojelua täällä Suomessa, sanoi Hautala.

Hautala muistutti, että Suomesta on annettu rahallista apua pakolaisten auttamiseksi yli kahdeksan miljoonaa ja varauduttu antamaan vielä kaksi miljoonaa euroa. Kaikkiaan pakolaisten ongelmien ratkaisemiseen on arvioitu tarvittavan runsaat miljardi euroa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kuvasi Syyrian tilannetta tämän vuosituhannen tähän asti pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan väkivaltaisuuksia on paennut 1,4 miljoonaa syyrialaista. Heistä valtaosa on hakeutunut lähialueille Libanoniin, Turkkiin, Jordaniaan ja Irakiin. EU-alueella Syyrian pakolaisia on merkittävästi Kyproksella ja Kreikassa. Ruotsi on vastaanottanut noin 4 500 pakolaista ja Suomi runsaat sata.

Tuomioja huomautti, että pakolaisia on todellisuudessa enemmän kuin luvut kertovat, koska Syyriasta on lähtenyt paljon myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole rekisteröityneet pakolaisiksi. Lisäksi Syyriassakin on paljon väkivaltaisilta alueilta paenneita sisäisiä pakolaisia.

Tuomiojan mukaan EU on tehnyt pakolaisten auttamiseksi paljon, mutta ratkaisua olisi haettava YK:n turvallisuusneuvoston kanssa yhteistyössä pyrkimällä saattamaan Syyrian tilanne sellaiseksi, että pakolaiset voisivat palata koteihinsa.

Myös Tuomiojan mielestä EU-maat ja Suomi voisivat ottaa Syyriasta vastaan erityishoitoa tarvitsevia pakolaisia.