1. yle.fi
  2. Uutiset

Serbian presidentti pyysi anteeksi Srebrenican joukkomurhaa

Presidentin anteeksipyyntö ei vakuuttanut Srebrenican uhrien perheitä. Presidentti Tomislav Nikolic ei vieläkään tunnustanut, että kyseessä oli kansanmurha.

Ulkomaat
Bosnialainen nainen suri hauta-arkkujen luona Potocarin muistopaikalla Srebrenicassa. Yhteensä 520 uudelleentunnistettua ruumista haudattiin joukkosurman 17-vuotismuistopäivän yhteydessä.
Bosnialainen nainen suri hauta-arkkujen luona Potocarin muistopaikalla Srebrenicassa. Yhteensä 520 uudelleentunnistettua ruumista haudattiin joukkosurman 17-vuotismuistopäivän yhteydessä.Fehim Demir / EPA

Serbian kansallismielinen presidentti Tomislav Nikolic on pyytänyt ensi kertaa anteeksi Srebrenican joukkomurhaa. Nikolic ei kuitenkaan kutsunut joukkosurmaa kansanmurhaksi. Srebrenican verilöylyssä Bosnian serbit tappoivat noin 8000 muslimimiestä ja -poikaa.

- Polvistun ja pyydän anteeksiantoa Serbialle Srebrenicassa tehdyn rikoksen vuoksi, Nikolic sanoi.

- Pyydän anteeksi kaikkien niiden henkilöiden puolesta rikoksista, jotka he tekivät valtiomme ja kansamme nimissä, hän sanoi Bosnian valtiontelevision haastattelussa.

Valituksi tullessaan toukokuussa Nikolic aiheutti paheksuntaa Balkanin alueella, kun hän kieltäytyi tunnustamasta, että Bosnian maaperällä tehdyssä joukkomurhassa oli kyse kansanmurhasta. Kaksi kansainvälistä oikeutta on todennut kyseessä olleen kansanmurhan.

Srebrenican uhrien perheiden edustajat olivat torstainakin kyynisiä presidentin lausunnon vilpittömyydestä.

- Emme tarvitse sitä, että joku polvistuu pyytämään anteeksiantoa. Haluamme kuulla Serbian presidentiltä ja Serbialta sanan kansanmurha, perheitä edustavan järjestön puheenjohtaja Munira Subasic sanoi.

- Vasta sitten uskomme, että kyseessä oli vilpitön ele, hän jatkoi.

Kaikkia Srebrenican uhreja ei ole vieläkään löydetty. 17 vuodessa 5 650 uhria on haudattu uudelleen, mutta kadonneiden etsinnät jatkuvat yhä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi