1. yle.fi
  2. Uutiset

Ihalainen: Tänne ei luoda toisen luokan työmarkkinoita

Työministeri Lauri Ihalainen syyttää yrityksiä, jotka rikkovat suomalaisia työehtoja moraalikadosta. Maahanmuuton ennustetaan kasvavan voimakkaasti.

politiikka
Työministeri Lauri Ihalainen eduskunnan kahvilassa 16. huhtikuuta.
Työministeri Lauri Ihalainen eduskunnan kahvilassa 16. huhtikuuta. Markku Ulander / Lehtikuva

VATT:n johtaja Juhana Vartiainen esittää tällä viikolla julkaistussa pamfletissaan, että työtä syntyy, kunhan työvoimaa on tarjolla. Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ei niele Vartiaisen väitettä. Työvoimaa pitää olla - nykyistä enemmän, mutta sille pitää luoda kysyntää.

- Meillä on 280 000 ihmistä kortistossa odottamassa sitä työvoiman kysyntää, Ihalainen sanoo.

Suomessa työllisyysaste on 70 prosenttia. Sitä pystyttäisiin työministerin mielestä kasvattamaan - esimerkiksi osatyökykyisiä ja ikääntyneitä voitaisiin saada töihin. Työnteon pitäisi olla kannattavampaa kuin sosiaaliturvalla elämisen.

Maahanmuutto kasvaa joka tapauksessa

Maahanmuuttajia on Suomessa nyt 190 000. VATT:n Vartiainen ja Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander laskevat, että Suomi tarvitsee seuraavina vuosina 100 000 uutta maahanmuuttajaa töihin.

Viime vuonna nettomaahanmuutto Suomeen oli ennätyksellinen, 16 000 tulijaa. Ministeriö ennustaa, että heitä tulee joka tapauksessa.

- Kasvuvauhti on aika merkittävä. Vaikkei tehdä mitään erityistoimenpiteitä, niin meidän arviomme on, että vuonna 2030 Suomessa on 330 000 ulkomaalaista.

Maahanmuuttajista moni työllistyy huonoimmin palkattuihin palvelutöihin. Se voi tutkijoiden mukaan johtaa palkkojen alenemiseen entisestään.

- Tänne ei luoda toisen luokan työmarkkinoita ulkomailta tuleville ihmisille, julistaa Ihalainen.

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Jari Lindström kritisoi Vartiaisen ja Kianderin näkemyksiä. Lindström kirjoittaa blogissaan, (siirryt toiseen palveluun) että Suomessa on halpatyövoimapula.

Ihalainen: Yrityksillä moraalikato

Ihalaisen sanoo, että ilmiö kuitenkin on jo Suomessa, esimerkiksi siivouksessa, ravintola-alalla, rakentamisessa. Entinen SAK:n puheenjohtaja vaatii työnantajilta ryhtiä.

- Siinä on moraalikato. He hyvin tietävät, että näin ei saa tehdä. Siinä voidaan mennä jo harmaan talouden puolelle, käytetään työntekijöitä väärin. Tässä on ryhtiliikkeen paikka. Maahanmuutto ei ole peruste tehdä erilaisia pelisääntöjä.

Työministerin mielestä täällä jo asuvat maahanmuuttajat pitäisi ensin saada töihin. Heistä joka neljäs on työttömänä.

- Me tarvitaan varmaan tällaista monikulttuurisempaa ajattelua työelämässä. Pystytään hyväksymään ja näkemään, että kyllä suomalainen yhteiskunta ja työelämäkin monikulttuuristuu ja sen kanssa pitäisi osata meidän kaikkien elää.

Lue seuraavaksi