Ranskan aseksuaalit pyrkivät ulos kaapista

Aseksuaali ei tunne lainkaan seksuaalista kiinnostusta. Kyse ei ole tilapäisestä ilmiöstä, vaan pysyvästä ominaisuudesta, jota muu yhteiskunta ymmärtää heikosti.

Ulkomaat

Ranskassa vietetään tänään perjantaina kaikkien aikojen ensimmäistä aseksuaalien päivää. Yhdysvalloissa julkista valistusta on pyritty antamaan vastaavalla tavalla muutaman vuoden ajan, mutta Euroopassa tiedotus pienestä seksuaalivähemmistöstä on edelleen olemattoman ohutta.

Arviolta prosentti ihmiskunnasta on aseksuaaleja eli pysyvästi vailla kiinnostusta sukupuolisuhteisiin. Tähän tulokseen tuli kanadalaisen Brockin yliopiston professori Anthony Bogaert vajaat kymmenen vuotta sitten julkaistussa tutkimuksessa. Siihen saakka aseksuaalisuus oli jokseenkin vaiettu aihe, joskin seksologi Alfred Kinsey oli maininnut siitä 1940-luvun tutkimuksissaan.

Bogaertin vuonna 2004 julkaiseman tutkimuksen jälkeen sekä hän että muut tutkijat ovat syventyneet aseksuaalisuuteen useissa tutkimuksissa. Niiden perusteella aseksuaalisuus saa alkunsa jo sikiöasteella hormonaalisista syistä, kuten hetero- ja homoseksuaalisuuskin.

Mikäli arvio yhdestä prosentista pitää paikkansa, Ranskan kokoisessa maassa on satojatuhansia aseksuaaleja. Pieni joukko heistä on vastikään perustanut AVA-järjestön levittääkseen tietoutta pysyvästä seksuaalisesta suuntautumisesta, joka usein sekoitetaan seksuaaliseen pidättyvyyteen tai tilapäiseen haluttomuuteen. Nimikkopäivää vietetään ainakin aluksi ilman isoja ulostuloja.

Internet-aika on helpottanut aseksuaalisen mahdollisuuksia löytää toisiaan. He rakastuvat ja sitoutuvat muiden ihmisten tavoin, mutta seksuaalisen kiinnostuksen pysyvä puute voi aiheuttaa ylittämättömiä vaikeuksia parisuhteessa, jossa molemmat eivät ole aseksuaaleja.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset