1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tutkimus: Suomalaiset yritysjohtajat näkevät tulevaisuuden synkkänä

Elinkeinoelämän valtuuskunnan julkaiseman selvityksen mukaan Suomen kilpailukyvyn kehittymisessä näkyy paikoin vain lievää toivoa. Koulutusjärjestelmään luotetaan.

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) julkisti torstaina selvityksen, jossa 1 260 yritysjohtajaa arvioi  Suomen kilpailukyvyn vahvuuksia ja heikkouksia nyt ja tulevaisuudessa.

Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa Suomen kilpailukyvystä keskustelivat analyysin kirjoittaja, EVA:n johtaja Matti Apunen ja Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria.

Selkeitä vahvuuksia selvityksestä nousi kolme: koulutusjärjestelmä, tieto- ja viestintätekniikan infrastrukstuuri ja omaisuuden suoja, kuten esimerkiksi vähäinen korruptio. Tutkimuksen mukaan yritysjohtajien mielestä vahvuuksia on vähän, sen sijaan huolia on paljon.

- Suomalaiset yritysjohtajat näkevät tilanteen tällä hetkellä hiukan synkkänä, Apunen sanoi.

- Tulevaisuuteen ei suhtauduta kovin optimistisesti.

Vuori näki selvityksestä mahdollisesti syntyvän keskustelun positiivisena.

- Siinä on identifioitu huomattava määrä sisäisiä kilpailukyvyn osatekijöitä, jotka ovat viime vuosina kehittyneet huolestuttavaan suuntaan. Nyt meillä on mahdollisuus kääntää näiden tekijöiden suuntaa.

Kipeiden päätösten aika

Vuoren mukaan eurooppalaisten ja kansallisten päättäjien on erityisen vaikea tehdä kipeitä päätöksiä.

- Iloksemme näyttää siltä, että tilanne on nyt niin vaikea, että nämä ikävät ja tuskalliset päätökset ovat edessä.

Apunen peräänkuulutti poliittisen järjestelmän reformia, jossa hallituksen talouspoliittista mandaattia vahvistettaisiin.

- Ruotsin mallissa siirryttiin blokkijärjestelmään, jossa ihmiset valitsevat ennen vaaleja hallitusohjelmista. Näin ollen hallituksen olisi helpompi toteuttaa kansalle vaaleissa myytyä taloupolitiikkaa. Tällöin suomalaisen järjestelmän tuottama loputon lehmänkauppa ja tasapainoilu jäisi vähemmälle.

Vuori huomautti, että poliittisen järjestelmän tehtävä on luoda markkinoille ja yrityksille toimintaedellytyksiä.

- Esimerkiksi yliopistojärjestelmässä on viime vuosina tehty paljon erittäin oikeansuuntaisia toimenpiteitä, Vuoria totesi.

- Mutta ne tuottavat pitkällä aikavälillä, kuten historiallinen yhteisöverokannan muutoskin.

EVA:n tutkimuksessa mitattiin 19 osatekijän tilannetta tällä hetkellä ja niiden kehitystä tulevaisuudessa.

- Vahvuuksia on pari kolme, eikä yhdenkään katsota selvästi vahvistuvan. Lievää toivoa näkyy vain parissa kohdassa, sanoi Apunen.

Hyvin vaikeina osatekijöinä yritysjohtajat näkevät Apusen mukaan yksimielisesti erityisesti työsuhteiden jäykkyyden.

Suuremmat ja kansainväliset yritykset näkivät tilanteen valoisampana. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimivat pienyrittäjät olivat tutkimuksen mukaan selvimmin ahdistuneita tilanteesta.