Ei pelkkää hunajaa tarjoaa huimia kuvia ja paljon tietoa

Albert Einstein on sanonut: ”Jos mehiläiset kuolevat, ihmiskunnalla on vain neljä vuotta elinaikaa”. Monet tiedemiehet ovat asiasta nykyään eri mieltä. Siitä huolimatta monet ovat huolissaan siitä, että viimevuosina mehiläisiä on monin paikoin kohdannut selittämätön joukkotuho.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Ei pelkkää hunajaa.
Kuva elokuvasta Ei pelkkää hunajaa.Senator Filmverleih
Tähtiä.

Vaikkei ihmiskunta kenties mehiläisten mukana katoaisikaan, olisi sillä vakavia seurauksia, niin suuri osa ihmisten ravinnosta tuotetaan mehiläispölytyksen avulla. Mistä miljoonien mehiläisten äkilliset tuhot johtuvat, sitä selvitetään tässä sveitsiläisen Markus Imhoofin ohjaamassa dokumentissa.

Itsekin pienimuotoista mehiläistarhausta harrastava Imhoof kulkee neljän mantereen halki etsiessään syitä mehiläisiä viime vuosina kohdanneisiin joukkotuhoihin. Ei liene yllätys, että lopullista vastausta kysymykseen ei löydy. Selvältä tuntuu ainoastaan se, että tuhon takana ovat erilaiset ihmisten toimet.

Elokuva kertoo monia kiinnostavia faktoja mehiläisistä ja niiden tarhauksesta. Tiesittekö esimerkiksi, että Yhdysvalloissa miljoonat mantelipuut pölytetään paikalle varta vasten tuoduilla mehiläisillä. Kun pölytys on saatu päätökseen, pakataan mehiläiset pesiinsä, pesät rekkoihin ja otetaan suunta seuraavalle työpaikalle. Valitettavasti mehiläiset eivät kuitenkaan pidä kuljetuksista ja melkoinen osa pesistä tuhoutuu matkalla.

Kiinassa puolestaan on paljon alueita, joilta mehiläiset ovat jo täysin kadonneet. Uusien mehiläisten sijaan tuiki tärkeä pölytys hoidetaan siellä ihmiskäsien pitämien pienten pensselien avulla

Ei vain hunajaa sisältää joukon todella huimia kuvia mehiläisistä työn touhussa ja lentelemässä ympäriinsä. Onpa elokuvassa tarjolla kuvia myös mehiläisten omasta hedelmöityksestä. Kiehtovia ovat myös kuvat mikroskooppisen pieniä lähettimiä selässään kantavista mehiläisistä, joiden avulla tutkijat pyrkivät selvittämään mehiläisten tanssien saloja. Mehiläiset ja niiden katoaminen jäävät siis edelleen arvoituksiksi, mutta tämä luontodokumentti tarjoaa paljon mielenkiintoista tietoa ja herättää monia mielenkiintoisia kysymyksiä.