Ikuiset liittolaiset tavoittelee aikuista katsojakuntaa

Jim Grant on pikkukaupungissa huomaamatonta uraa tekevä juristi. Hänen vaimonsa kuoli muutamia vuosia sitten ja Jim asuu nyt yhdessä 11-vuotiaan tyttärensä kanssa.

kulttuuri
Kuva elokuvasta The company you keep - Ikuiset liittolaiset.
Kuva elokuvasta The company you keep - Ikuiset liittolaiset.Wildwood Enterprises
Tähtiä.

Miehen elämä järkkyy, kun 1970-luvulla vaikuttaneeseen radikaaliryhmään kuulunut Sharon Solarz –niminen nainen joutuu poliisin pidättämäksi. Paikallinen toimittaja ryhtyy penkomaan naisen taustoja. Tutkimusten edetessä alkaa vaikuttaa siltä, että myös kunniallinen juristi Jim Grant on ollut osallisena ryhmän väkivaltaiseen toimintaan. Alkaa ajojahti, jonka kohteena Jimin lisäksi on ryhmän kolmas elossa oleva jäsen, ainoa ihminen, joka voi todistaa Jimin syyttömyyden.

Ikuiset liittolaiset on lähtökohdiltaan todella mielenkiintoinen elokuva. Onhan sen teemana, niin Yhdysvalloissa kuin muualla 1970-luvulla väkivaltaiseksi kääntynyt opiskelijaradikalismi. Kaikki alkoi tuolloin, kuten elokuvassakin epäoikeudenmukaiseksi ja järjettömäksi koetun Vietnamin sodan vastaisista mielenosoituksista. Elokuvan keskeisten henkilöiden tapaan osa opiskelijaradikaaleista otti lopulta käyttöön äärimmäiset keinot ja ryhtyivät aseelliseen vastarintaan yhteiskuntaa vastaan. Olivatko heidän tekonsa oikeutettuja vai olivatko he kenties sittenkin vain terroristeja? Tämä on kysymys, joka elokuvassakin nostetaan esiin, mutta valitettavasti vain ohimennen. Suurimmaksi kysymykseksi ei suinkaan nouse pohdiskelu radikalismista, vaan se, onko Redfordin esittämä juristi syyllinen vai syytön tekoihin, joista häntä syytetään ja pääseekö hän takaisin pienen tyttärensä luokse vai ei.

Vaikka jännäri onkin, ei Ikuiset liittolaiset keskity toimintaan, vaan toiminta tapahtuu henkilöiden ehdoilla. Kyseessä onkin vanhan ajan henkilövetoinen, aikuisempaa katsojakuntaa tavoitteleva jännäri. Elokuvan ehdottomana valttina ovat sen kauttaaltaan hienoa työtä tekevät veteraaninäyttelijät. Elokuvan ohjanneen Robert Redfordin lisäksi mukana ovat muun muassa Susan Sarandon, Julie Christie,Brendan Gleeson ja Nick Nolte.