1. yle.fi
  2. Uutiset

Iron Man 3 ei välttämättä yllätä mutta viihdyttää

Iron Man 3 on suoraa jatkoa viime vuonna nähdylle Avengers –elokuvalle. Tuossa elokuvassa joukko supersankareita taisteli ilkeitä jumalolentoja vastaan.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Ironman 3.
Kuva elokuvasta Ironman 3.The Walt Disney Company

Tuo taistelu on jättänyt jälkensä Tony Starkiin. Hän kärsii paniikkikohtauksista, eikä oikein tunnu tietävän kuka on ja mihin kuuluu. Kun tämän tarinan pahis nimeä Mandariini käyttävä terroristi sitten haastaa Tony Starkin, on häntä vastassa itseään epäilevä Iron Man, joka taistelun tiimellyksessä joutuu selvittämään itselleen tekeekö puku miehen vai mies puvun.

Iron Man -saaga on nyt saapunut kolmanteen osaan, jolloin tarinaan on löydettävä uusi vääntö. Perustat on luotu, teemat kerrottu ja nyt olisi aika yllättää yleisö. Iron Man 3 ei välttämättä yllätä mutta viihdyttää. Kolmososassa kuljetaan pitkälti kahden ensimmäisen elokuvan tunnelmissa. Tarjolla on kevyttä huumoria, paljon toimintaa ja huima lopputaistelu, jossa kaksi viisasta ja väkevään miestä ottavat mittaa toisistaan. Uutta tässä tarinassa on se, että Tony Stark joutuu ottamaan mittaa itsestään, tulemaan osittain toimeen ilman Iron Manin maagista pukua ja selvittämään asioita itse ja itselleen.

Elokuvan pääosassa nähdään tietenkin Robert Downey Jr, joka on todella ominut Iron Manin -roolin ja tekee sen jälleen häikäisevästi. Tällä kertaa mukana on toinenkin loistosuoritus. Tarinan ilkeää Mandariinia esittävä Ben Kingsley tekee todella upeata työtä, voisi sanoa yllättävässä roolissaan. Mandariinin hahmon kautta elokuvassa tarkastellaan kepeästi terroristeihin liittyviä kliseitä.

Kaksi aiempaa Iron Man -seikkailua ohjannut Jon Favreau on luovuttanut ohjat Tappava ase -elokuvien käsikirjoittajana ansioituneelle Shane Blackille, joka on myös käsikirjoittanut tämän elokuvan. Black kuljettaa tarinaa pääosin sujuvasti eteenpäin. Keskivaiheillaan elokuva tosin hiukan sakkaa, mutta loppua kohden pannaan taas kaasu pohjaan. Kaiken kaikkiaan parituntinen Iron Man kolmosen kanssa sujuu viihdyttävästi, kunhan ei turhia mieti ja muistaa ottaa mukaan mukavat eväät.

Niin ja elokuvan katsomista ei sitten kannata lopettaa heti lopputekstien alkaessa, sillä niiden jälkeen on luvassa vielä pieni vitsinpoikanen.

Lue seuraavaksi