Kirjastoja suljetaan kiihtyvällä tahdilla

Erityisesti Varsinais-Suomessa lakkautustahti on ollut poikkeuksellisen kiivasta. Kirjojen kaikkoaminen kauemmas huolestuttaa mm. Suomen kirjastoseuraa.

kulttuuri
Halikon kirjasto
Samuli Holopainen / Yle

Suomesta on lakkautettu yli sata kirjastoa 2000-luvulla. Erityisesti kuntaliitosten pelätään lisäävän kirjastojen sulkemisia. Suomen kirjastoseurassa ollaan huolestuneita ihmisten eriarvoisuuden lisääntymisestä, kun kirjastopalvelut karkaavat yhä kauemmas.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana pelkästään Varsinais-Suomessa yli joka neljäs kirjasto on sulkenut ovensa. Pääsyynä lakkautuksiin pidetään kuntaliitoksia, joita Varsinais-Suomessa on toteutettu runsaasti. Tällä hetkellä maakunnassa on 28 kuntaa kun vuosituhannen vaihteessa niitä oli yli 56.

Uhkana syrjäytyminen

Suomen kirjastoseuran toimistopäällikkö Kristiina Kontiainen pelkää, että juuri kuntaliitokset lisäävät kirjatojen lakkautuksia entisestään. Kontiaisen mukaan kirjastojen lakkautukset uhkaavat ihmisten eriarvoisuutta, kun matka kirjastoon pidentyy.

- Se voi pahimmillaan lisätä tiedollista syrjäytymistä. Perustuslaissa on turvattu oikeus omaehtoiseen sivistykseen ja se tässä vaarantuu, jos kirjastoja suljetaan, Kristiina Kontiainen sanoo.

Kirjastoja on lakkautettu koko maassa 13 vuoden aikana 121 kappaletta.
Yle

Vuonna 1999 Suomessa oli 948 kirjastoa. Viime vuonna määrä oli tippunut 827:ään. Kulttuuriasiainneuvos Hannu Sulin opetus- ja kultuuriministeriöstä on huolestunut kirjastojen määrän supistumisesta.

- Jokainen kirjasto, joka nyt lakkautetaan, heikentää erityisesti haja-asutusalueiden ihmisten mahdollisuutta saada kirjastopalveluja, Sulin sanoo.

Sulin on huolestunut myös siitä, että kirjastojen hankintamäärärahat ovat pysyneet 1990-luvulta lähtien lähes samalla tasolla.

Ne jäivät 90-luvun laman aikaan kuoppaan, eivätkä ole sieltä nousseet.

Hannu Sulin

- Ne jäivät 90-luvun laman aikaan kuoppaan, eivätkä ole sieltä nousseet, kultuuriasiainneuvos Hannu Sulin toteaa.

Salossa kolmea kirjastoa uhkaa sulkeminen

Salon kunnalla on tällä hetkellä pääkirjaston lisäksi yhdeksän lähikirjastoa. Massiivinen kirjastoverkko on seurausta viitisen vuotta sitten toteutetusta laajasta kymmenen kunnan kuntaliitoksesta. Nyt Salossa harkitaan kolmen kirjaston lakkauttamista. Kaikki suljettavat kirjastot sijaitsevat Saloon liittyneissä kunnissa.

- Parhaillaan mietitään Kiikalan, Muurlan ja Halikon kirjastojen sulkemista, myöntää Salon kirjastotoimenjohtaja Jaakko Lind.

Salon kirjastoverkon karsimisen taustalla ovat kaupungin talousvaikeudet. Jaakko Lindin huolena on se, että jos kaupungin talous joskus kohenee, niin lakkautettuja kirjastoja tuskin avataan uudelleen.

- Pidän sitä sangen epätodennäköisenä, että jatkossa tultaisiin näkemään näin tiheää kirjastoverkkoa, Lind sanoo.

Kirjasto kahden kilometrin välein

Opetusministeriön suosituksissa sanotaan, että taajamissa kirjastopalvelujen pitäisi olla jokaisen kuntalaisen saavutettavissa noin kahden kilometrin säteellä. Mikäli Salossa kirjastojen lakkautuksiin mennään, niin kirjastoautoilla yritetään paikata tilannetta.

- Se on sitten eri asia pystytäänkö siihen, kirjastotoimenjohtaja Jaakko Lind sanoo.

Väki vähenee, mutta saa nähdä sitten, että paraneeko pidot sen myötä.

Jaakko Lind

Salossa tilanteen tekee hankalaksi se, että kirjastolla on rekrytointikielto, ja huomattava osa työntekijöistä on jäämässä muutaman vuoden kuluttua eläkkeelle.

- Väki vähenee, mutta saa nähdä sitten, että paraneeko pidot sen myötä. Vahvasti epäilen tätä, Jaakko Lind sanoo.