Justin Bieber -fani ei ole yksin

YleX:n juontajan mielestä Bieber-ilmiö päihittää laajudessaan 90-luvun teini-idolit - ainakin yhteisöllisyydessään. Tänään Suomessa keikkaileva Justin Bieber tapaa myös fanejaan.

Kotimaa
Justin Bieber -fanit kokoontuvat hotelli Kämpin edustalla torstaina.
Teinityttöjen supersuosikki Justin Bieber keikkailee lopultakin Suomessa. Aamu-tv:n studiossa Sarita Walther ja Ida Lindqvist sekä YleX:n juontaja Anne Lainto kertovat, minkälaista fanittaminen nykyään on.

Aamu-tv:n sohvalla istui tänään jännittyneitä Justin Bieber -faneja. Pitkään odotettu Justin Bieberin keikka koittaa viimein tänä iltana, eikä jännitys tähän lopu. Parikymppinen Sarita Walther on faniutensa ajan kerännyt Justinista kertovia artikkeleita yksien kansien väliin.

- Sain eilen tietää, että pääsen ojentamaan tuon fanikirjan henkilökohtaisesti Justinille, vieläkin uutisesta hämmentynyt Walther hehkuttaa.

Jostain syystä tosi monet mun aikuiset kaverit, lähinnä päälle 30-vuotiaat äijät, inhosivat Justinia.

Anne Lainto

- En ole ollut sellainen ihminen, joka tykkäisi pitää julisteita esillä ja tuo oli ehkä sellainen mun oma juliste, johon keräilin kuvia ja artikkeleita. Täällä Suomessa on ehkä vähän vaikea mennä kadulle huutamaan, että mä tykkään Justinista, niin toi oli se, mihin mä sitä purin, Walther kertoo.

Tätä on belieberyys - täysillä fanittamista, yhteisöllisyyttä ja pystypäin oman jutun tekemistä. Liila väri on Justinin fanien yksi tunnusmerkki.

- Silloin alussa mä toin sitä tosi paljon esille. Mutta nykyään musta tuntuu, että se ei ole enää niin paljo sellaista materiaa, vaan se on sitä, että mä kuuntelen musiikkia, eikä sitä faniutta tarvitse tuoda enää esille niin paljoa. Se ei ole niin hysteeristä kuin silloin alussa, Walther nauraa.

Rokkia, punkkia ja Justinia

YleX:n juontaja Anne Lainto hurahti Justin Bieberiin puolivahingossa. Rokkia ja punkkia levylautasellaan kuluttava Lainto halusi provosoida kavereitaan, kunnes huomasi olevansa täysillä mukana.

Sain eilen tietää, että pääsen ojentamaan fanikirjan henkilökohtaisesti Justinille.

Sarita Walther

- Jostain syystä tosi monet mun aikuiset kaverit, lähinnä päälle 30-vuotiaat äijät, inhosivat Justinia ja mua nauratti se, että miten voi aikuinen ihminen inhota jotain nuorta kundia, joka tekee sen mitä se tekee ihan älyttömän hyvin. Mä puhuin paljon Justinista mun lähetyksissä ja huomasin, että ilmiö on ihan älyttömän iso. Hurahdin siihen ihan täysin mukaan.

Lainto kuvailee Bieber-faneja intohimoisiksi ja hyvällä tavalla hulluiksi. Facebookissa ja Twitterissä liikkuvat fanit ovat oman aikakautensa kuva.

- Tuo fanitus on jotenkin niin käsittämättömän intensiivistä ja sellaista yhteisöllistä. Se on sellaista, mitä 90-luvulla ei ollut, silloin kun oli Spice Girls ja Backstreet Boys, niin ei ollut nettiä. Et sä voinut facebookissa tehdä isoa yhteisöä bändin ympärille.

Illan keikan fanit arvelevat olevan spektaakkeli.

- Siitä tulee mahtava show, Walther povaa.