1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesätyöpaikka jää monelle nuorelle haaveeksi

Rovaniemi työllistää tänä kesänä suoraan 200 nuorta ja lisäksi kaupunki jakaa 300 euron arvoisia kesätyöseteleitä 16-17 vuotiaille. Yritys-setelin sai vajaat 800 nuorta. Rovaniemen seudulla on kaikkiaan lähes 4 000 alle 20-vuotiasta nuorta. Työpaikat ovat siis kiven takana.

Matti Pajari aikoo käyttää kesätienestit interreilamiseen ja jos jotain jää, loput säästetään. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Suuretkin työnantajat tarjoavat kesätöitä niukasti. Kodin-Terra työllistää 15 nuorta parin viikon jaksoissa. Seurakuntaan pääsee 90 tyttöä tai poikaa siivoamaan hautausmaita. Leikkipaikkavälineitä valmistavalle Lappsetille kesä ja kevät ovat aina sesonkiaikoja, jolloin tuotantoon palkataan joka tapauksessa reilummin väkeä. Varsinaisia kesätyöpaikkoja Lappsetilla ei ole.

K- Rauta tarjoaa kesätyötä 16 nuorelle, joista 3 on alle 18-vuotiaita. Kauppias Sirpa Rytilahti kiittelee kesätyöseteliä. Ilman sitä useimmat työnantajat eivät nuoria palkkaisi.

- Seteli on oikeastaan ainoa tapa työllistää nuoria, joilla ei ole minkäänlaista työkokemusta. Työnantajan näkökulmasta ei ole järkevää palkata nuorta lyhyeksi aikaa töihin ilman kaupungin tukea. Juuri kun työt alkavat sujua, työsuhde loppuu. Kesätyöseteli on tällöin molempien etu, sanoo Rytilahti.

Matti Pajari menee raksalle

Matti Pajari on 16 vuotias lukiolainen, joka on ollut kesätöissä jo kahtena kesänä. Parina kesänä hän oli asiakaspalvelussa ja tänä kesänä töitä löytyi  rakennustyömaalta. Matti arvelee onnistuneensa kesätyön saamisessa asenteensa vuoksi.

- Taidan olla aika reipas ja ulospäin suuntautuva ihminen. Kotonakin on aina korostettu työn merkitystä ja tykkään tehdä töitä. Sitä paitsi on mukava saada omaa rahaa.

Matilla on muutama hyvä neuvo työelämään pyrkiville nuorille.

- Työnantajaan pitää ottaa itse yhteyttä. Se antaa huonon kuvan, jos äiti tai isä soittaa. Kannattaa mennä paikan päälle, katsoa työnantajaa silmiin ja kätellä reippaasti. Työhommissa ei auta lusmuilla, vaan pitää tehdä kaikki mitä sanotaan.