Valtio lupaa kunnille vihdoin selkeät ohjeet paperittomien hoidosta

Jos laittomasti maassa olevalla tai vaikkapa romanikerjäläisellä on päässä haava, terveyskeskuslääkäri ompelee sen. Mutta jos raskaana oleva nainen haluaisi päästä neuvolaan, se ei onnistu. Nyt sosiaali- ja terveysministeriö lupaa kunnille selkeät ohjeet millainen ei-kiireellinen, mutta välttämätön hoito kuuluu potilaille, joilla ei ole kotipaikkaa Suomessa.

Kotimaa
Katusoittaja kadulla.
Yle

Jos laittomalla maahanmuuttajalla tai romanikerjäläisellä on jalka poikki, se kipsataan terveyskeskuksessa tai sairaalassa. Mutta jos on raskaana, neuvolaan ei pääse. Jos sairastaa sokeritautia, joka hoitamattomana voi tappaa, terveyskeskuslääkäri ei todennäköisesti ota vastaan, koska kyse ei ole kiireellisestä hoidosta.

Paperittomien klinikalla Helsingissä on hoidettu jo satoja ihmisiä, jotka eivät saa muualta hoitoa. Joitakin kansalaisia toiminta kismittää, myös jotkut lääkärit ovat hyvin näreissään siitä, että lääkärit hoitavat laittomasti maassa olevia tai romanikerjäläisiä vapaahtoisesti.

- Jotkut ihmiset suhtautuvat todella, todella negatiivisesti meihin ja vetoavat siihen, että me hoidamme täällä rikollisia ja hyysätään Suomessa olevia rikollisia tai tänne sosiaaliturvan perässä tulevia ihmisiä, kertoo palvelualeuuen johtaja Pekka Tuomola Helsingin Diakonissalaitoksesta.

Tämä on ihmisokeuskysymys, ei maahanmuuttokysymys.

Pekka Tuomola

- Eihän rikoksia saa tehdä, mutta jos rikoksen tekijä tarvitsee lääkäriä, niin kyllähän häntäkin pitää auttaa.

- Mutta me emme katso täällä, että laittomasti maassa olevat ovat rikollisia sen takia, että he ovat laittomasti maassa. Syyt laittomasti maassa olemiseen ovat niin moninaisia.

- Meille tämä on ihmisoikeuskysymys, meille tämä ei ole mikään maahanmuuttokysymys. Jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus terveydenhuoltoon, sanoo Tuomola.

Pekka Tuomola on erityisen huolissaan raskaana olevista naisista ja lapsista, jotka pitäisi ehdottomasti hoitaa.

Kunnille ohjeet millainen terveydenhuolto paperittomille kuuluu

Nyt valtio lupaa kunnille selvät ohjeet siitä, millainen hoito paperittomille kuuluu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittää nyt sosiaali- ja terveysminsiteriön käskystä ensimmäistä kertaa laajasti keitä paperittomat ovat, millainen ei-kiireellinen, mutta välttämätön hoito heille kuuluu ja voiko esimerkiksi lapsia rokottaa.

Maahanmuutto on lisääntynyt viime vuosina ja tähän ongelmaan olisi voitu paneutua jo aiemmin.

Taneli Puumalainen

Tarkoitus on antaa kunnille vihdoin selkeät ohjeet, mitkä terveyspalvelut kuuluvat sellaisille, joilla ei ole kotipaikkaa Suomessa.

Paperittomien lisäksi Suomessa on esimerkiksi tuhansia ulkomaalaisia opiskelijoita.

- On aivan totta, että maahanmuutto on lisääntynyt viime vuosina paljon ja tähän ongelmaan olisi voitu paneutua jo pari vuotta aikaisemminkin, ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä myöntää.

- Kysymys on nyt välttämättömistä asioista, joita Suomi joutuu jo ihan ihmisoikeusnäkökulmastakin hoitamaan, Puumalainen toteaa.

Puumalainen ei myönnä, että Suomi olisi tähän mennessä rikkonut ihmisoikeuksia, kun se on hoitanut vain kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, muttei välttämätöntä hoitoa vaativia potilaita.

- Kyllä me olemme välitöntä hoitaa vaativat tilanteet hoitaneet tähänkin asti, mutta eri terveydenhoitopisteissä on ymmärretty eri tavalla se, mikä on kiireellinen ja mikä välttämätön hoito ja siitä on muotoutunut ongelma, selittää ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ei terveysturismin vaaraa

Puumalainen painottaa, että tarkoitus ei ole tarjota jatkossakaan ilmaista hoitoa turisteille ja uskoo, että ilmaisen terveydenhuollon takia Suomeen ei tule laittomia maahanmuuttajia tai että se houkuttaisi terveysturisteja.

THL:n pitäisi saada selvitys valmiiksi vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen poliitikot päättävät kuinka yhteiskunta järjestää vättämättömän hoidon paperittomille.

Paperittomien klinikan isä, Pekka Tuomola pitää selvitystä tervetulleena, koska tähän asti paperittomien terveydenhuollon järjestäminen ollut retuperällä.

- Kuulostaa oikein hyvältä, koska se on askel eteenpäin. Tähän mennessä ei ole oikeastaan tapahtunut yhtään mitään.