Kari Kuuva: "Sammy Babitzin oli hullu"

Maanantaina tulee 40 vuotta Sammy Babitzinin kuolemasta. Sammy Babitzin oli edellisenä syksynä voittanut Syksyn Sävel -kilpailun Kari Kuuvan kappaleella Daa-da Daa-da. Voittajakappaleen tekijä luonnehtii Sammy Babitzinia lyhyen ytimekkäästi sanalla "hullu".

-Tällä levylle valikoitui ainakin mun parhaimmistoa. Parempaan en itse tällaisella iskelmä ja kantri –linjalla pysty, sanoo Kari Kuuva kotonaan Hausjärven Oitissa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kari Kuuva tutustui Sammy Babitziniin nimenomaan Daa-da Daa-da -kappaleen myötä. Frederik olisi halunnut esittää kappaleen Syksyn Sävelessä, mutta Topi Kärki tyrmäsi sen vastenmielisenä kappaleena.

- "Hiki pintaan täytyy saada...", Topi Kärki ei tykännyt siitä. Reetu oli kauhean onneton, kun ei saanut tehdä sitä biisiä, muistelee Kari Kuuva.

- Eräällä keikkamatkalla tapasin Sammy Babitzinin, ja hän kysyi olisiko minulla mitään kappaletta hänelle Syksyn Säveleen. Hän oli saanut levy-yhtiöltä luvan yrittää, jos löytyisi hyvä biisi. Silloin ajattelin, että Sammyhan on oiva artisti, että koitetaan Daa-da Daa-daa. Biisi kelpasi levy-yhtiölle ja mentiin saman tien levyttämään. Loppu on hilpeätä historiaa ja lopuksi surullista historiaa.

"Meinattiin mennä katosta läpi"

Kari Kuuva muistelee lämmöllä sitä hetkeä syksyllä 1972, kun Daa-da Daa-da oli juuri voittanut Syksyn Sävelen.

- Olihan se aivan valtavaa. Mehän meinattiin mennä katosta läpi. Siihen aikaan Syksyn Sävel oli tosi kova juttu. Sitä on nykyään vaikea tajuta, mitä Syksyn Sävel silloin oli.

- Se oli paljon kovempi juttu kuin Euroviisut. Jos Syksyn Sävelen voitti, niin leipä oli taattu pitkäksi, pitkäksi aikaa niin esittäjälle kuin laulun tekijällekin.

Voiton jälkeen Sammy Babitzin hankki käyttöönsä vihreän Alfa Romeon. Se myös koitui hänen kohtalokseen. Keikkamatkalla auto syksyi tieltä liukkaalla sillalla Äänekosken Hietamalla. Vauhtia oli arviolta 130-160 kilometriä tunnissa. Auton kuljettaja kuoli välittömästi. Sammy Babitzin menehtyi sairaalassa Jyväskylässä. Myös Sammyn tyttöystävä kuoli.

- Järkyttävä, se oli yksi kammottavimpia uutisia, mitä mä olen ikinä saanut, toteaa Kari Kuuva uutista Sammyn kuolemasta.

Ihanan hullu mies

- Sammysta oli tullut minulle lyhyen tuttavuuden aikana erittäin hyvä ystävä. Sammy oli sillä tavalla hullu kuin minäkin. Meillä todella synkkasi. Me sauhuttiin Helsingin yössä Helsinki-klubilla ja Rivolissa syömässä. Iskettiin naisia ja...

- Ja ennen kaikkea tehtiin biisejä. Meillä oli kymmenkunta biisiä ainakin luonnoksina jatkoa varten. Ystävä ja paras solisti, jonka kanssa olin tehnyt töitä, olikin yhtäkkiä poissa.

Kari Kuuvalla on ytimekäs kuvaus Sammy Babitzinistä. "Hullu", sanoo Kuuva.

- Joku on sanonut Kirkasta ja se sopii myös Sammyyn, se sopii ilmeisesti kaikkiin Babitzineihin, että tukka hulmuten takki auki. Sammylla ja Kirkalla oli kummallakin maailmaa syleilevä asenne.

- Sammy oli avoin, vilpitön ja rehti. Hän oli valtavan kova innostumaan. Kun Sammy innostui, sillä ei ollut mitään rajaa. Kun joku idea syntyi, se piti toteuttaa siltä seisomalta.

Vauhti olisi voinut viedä muutenkin turmioon

Kari Kuuvan on vaikea arvioida, mitä olisi tapahtunut, jos Sammyn ura olisi saanut jatkua.

- Sillä vauhdilla, mitä Sammylla oli elämässään, se olisi voinut viedä vaikka turmioon. Sammylla meni vähän liiankin lujaa. Jos joku olisi onnistunut suitsimaan Sammya oikealla tavalla, niin epäilemättä hän olisi edelleenkin kärkitähtiä. Ainesta hänessä oli sekä laulajana että esiintyjänä. Sitä karismaa oli niin, että sen vaan pölisi. Hän olisi varmasti edelleen pop-musiikin kunniavanhus.

Jos asiat olisivat menneet toisin, Kari Kuuva - Sammy Babitzin -kaksikko suoltaisi kenties edelleenkin hittejä suomalaiseen makuun.

- Minä osasin tehdä sellaisia biisejä, jotka istuivat Sammylle kuin nenä päähän, jotta mikä ettei.