Hyppää sisältöön

Miten syntyvät teiden reiät?

Maanteiltä löytyy keväisin reikiä. Reiät johtuvat roudasta, mutta miten ne syntyvät? Mihin asfaltti katoaa?

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Tampereen teknillisen yliopiston projektipäällikkö Heikki Luomala, miten tien routavaurio syntyy?

- Routa kerää vettä tierakenteeseen ja aiheuttaa tiehen routanousua ja jäälinssejä. Jäälinssien sulaessa keväällä tierakenne pehmenee niin paljon, että päällyste menee helpommin rikki.

Mikä on jäälinssi?

- Kun routa tunkeutuu rakenteeseen, niin routiva materiaali imee vettä syvemmältä rakenteesta tai pohjavedestä ja aiheuttaa routarajalle jäälinssin. Jäälinssien seurauksena tinpinnalla näkyy routaheittoja.

Tie voi vaurioitua niin, että siinä on selkeästi reikä. Mihin asfaltti häviää?

- Ajoneuvothan sen tekevät. Ensin syntyy pieni halkeama ja siitä alkaa irrota asfaltin palasia, jotka lentävät pyörien mukana ojiin. Reikä kasvaa koko ajan liikennemäärän mukaan.

Miten routavaurioita voidaan estää?

- Parhaiten niitä voidaan estää rakentamisaikana rakentamalla riittävän paksut rakennekerrokset, jotta routa ei pääse tunkeutumaan pohjamaahan. Maanteillä rakenteet on yleensä rakennettu hieman ohuempina ja pohjamaan annetaan routia. Osittain tästä kustannusseikasta syntyy routavaurioita.

Routa voi kohdella kaltoin myös rakennusten perustuksia. Miten rakennukset turvataan roudalta?

- Rakennuksen ympärillä perustukset suojataan routalevyillä eikä anneta pakkasen tunkeutua perustuksiin. Lähtökohtaisesti näin pitäisi tehdä kaikissa rakennuksissa.

Tampereen teknillisessä yliopistossa on menossa junaratojen routaongelmia käsittelevä projekti. Junat ovat myöhästelleet routavaurioiden vuoksi tänäkin keväänä. Mitä radoille voitaisiin tehdä?

- Kyseinen tutkimusprojekti on perustutkimusta, jossa selvitetään routaongelmien syitä. Korjaustoimenpiteenä helpointa on tukikerroksen uusimisen yhteydessä lisätä routaeristystä rakenteen sisään.