Derrickin synkkä menneisyys - Horst Tappert kuului SS-joukkoihin

Edesmennyt Derrick-näyttelijä Horst Tappert vaikeni ja valehteli yksityiselämästään. Nyt on selvinnyt, että Saksan kuuluisimman televisiopoliisin menneisyyteen liittyy synkkä sotahistoria.  

Horst Tappert teki poliisisarja Derrickiä kaikkiaan 281 jaksoa. Kuva: Istvan Bajzat / EPA

Näyttelijänä Horst Tappert tunnettiin poliisisarjan Derrickinä ympäri maailmaa. Hän kuoli 85-vuotiaana 2008.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (siirryt toiseen palveluun)-lehden saamien tietojen mukaan Tappert liittyi SS-joukkoihin viimeistään 1943, mahdollisesti jo aikaisemmin. Tiedot tulivat ilmi sosiologi Jörg Beckerin valmisteleman kirjan taustoittamistyön yhteydessä.

Tappert ei elinaikanaan koskaan kertonut totuutta toisen maailmansodan aikaisista toimistaan. Haastatteluissa kysyttäessä hän oli sanonut olleensa lääkintäjoukoissa ja jääneensä sodan loppuvaiheilla sotavangiksi.

Derrickiä tehtiin kaikkiaan 281 jaksoa. Uusien tietojen mukaan myös poliisisarjan keksijä Herbert Reinecker olisi kuulunut Waffen-SS-joukkoihin.

Taustamateriaalista ei kuitenkaan selviä, olivatko Saksan kansainvälisesti tunnetuimman televisiosarjan päätekijät tutustuneet toisiinsa jo sotavuosina. Reinecker kuoli vuonna 2007.

Heinrich Himmlerin sodan aikana johtama SS eli Schutzstaffel oli natsien erikoisjoukko, johon kuului vahvimmillaan lähes miljoona sotilasta. Toisen maailmansodan jälkeen sen toiminta julistettiin rikolliseksi Nürnbergin oikeudenkäynnissä.