1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Tornion päiväkodeissa osataan toimia tosipaikan tullen

Ammattiopisto Lappian turvallisuusalan opiskelijat toteuttivat opettajansa johdolla poistumisharjoituksen Putaan vuoropäiväkodissa. Nyt kaikissa kymmenessä päiväkodissa tiedetään mitä tehdä, kun sireenit alkavat soida.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Viime vuoden maaliskuussa alkaneessa Tornion päiväkotien turvallisuusprojektissa on käyty läpi kaikki kymmenen päiväkotia, joista viimeisimpänä vuorossa oli Putaan päiväkoti.

Löysimme kohteita, jotka ovat kunnossa, mutta myös kehittämisen kohteita.

Matti Heikkilä

- Kokonaisuutena harjoitus meni hyvin. Henkilökunta osaa toimia tällaisessa tilanteessa. Löysimme kohteita, jotka ovat kunnossa, mutta myös kehittämisen kohteita, summaa turvallisuusalan opettaja Matti Heikkilä.

Heikkilän mukaan päiväkotiympäristössä yksi merkittävä kehittämisen kohde on palohälytyksen kuuluvuuden parantaminen.

- Omakotitaloihin tarkoitetuissa palovaroittimissa on päiväkotiympäristössä kuuluvuusongelma. Päiväkodeissa on hälinää ja voi olla omia erillisiä osastoja. Täällä Putaalla kyllä palokellot kuuluu, Heikkilä kiittelee.

Omistautunutta henkilökuntaa

Heikkilän mukaan turvallisuusprojektin aikana huomioitiin, että varapoistumisteiksi tarkoitetuista ikkunoista puuttuivat usein sulkimet. Alkusammutuskalusto oli pääosin hyvässä kunnossa.

- Alkusammutukseen tarkoitettuja sammuttimia täytyy silti hankkia lisää.

Heikkilä kehuu päiväkotien henkilökuntaa hyvin omistautuneeksi myös pelastautumisasioissa.

- He ovat kaikki käyneet sosiaali- ja terveyshuollon turvakorttikoulutuksen ja osaavat toimia tällaisessa tilanteessa. Vaikka tämä on harjoitus, niin se on askel siihen aitoon tilanteeseen, Heikkilä painottaa.

Ammattiopisto Lappian turvallisuusalan koulutukseen liittyvä projekti kävi läpi kaikkien Tornion päiväkotien pealstussuunnitelmat ja poistumisharjoituksen lisäksi henkilökunnalle on pidetty infotilaisuuksia poikkeustilanteeseen varautumisesta.