Seitsemän veljestä aiheuttaa sokin nykynuorille

Kirjallisuus on säilyttänyt vahvan aseman lukio-opetuksessa. Tampereen yhteiskoulun lukiossa pakollisia kirjoja ovat Tuntematon sotilas ja Seitsemän veljestä.

kirjallisuus
Kaksi lukiolaistyttöä ja opettaja lukevat kirjoja
Päivi Solja / Yle

Tampereen yhteiskoulun lukion opiskelijat lukevat vähintään kuusi kaunokirjallista teosta vuodessa.

Pakollisia kirjoja on kaksi: Tuntematon sotilas ja Seitsemän veljestä. Tuntematon sotilas saattaa olla herkälle nuorelle rankkaa luettavaa.

- Se tulee uniin. Niin minulle on kerrottu, sanoo Tampereen yhteiskoulun lukion puheilmaisun, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hannele Junttila.

Myös Seitsemän veljeksen lukeminen voi ottaa koville.

- Aluksi he ovat sokissa ensimmäiset 30 sivua, että tällaistako pitää lukea. Sitten he rakastuvat veljeksiin, Junttila sanoo.

Opiskelijat kavahtavat runoja

Muut kirjat valitaan pitkästä listasta, jossa on kaikenlaista dekkareista Danten Jumalaiseen näytelmään.

Junttilan mukaan osa opiskelijoista on hyvinkin kiinnostunut klassikoista, mutta runoja opiskelijat usein kavahtavat. Tietä runojen pariin voi silottaa rock-lyriikalla.

- Sanon opiskelijoille, että tehän olette lyriikan suurkuluttajia. Kuuntelette biisejä. Nehän ovat runoutta. Silloin heillä usein leuka loksahtaa, joko säälistä opettajaa kohtaan tai aidostikin, Junttila sanoo.

Erityishaaste Nobel-kirjailijan juhlavuonna

Tänä vuonna Junttila ehdotti opiskelijoille luettavaksi F. E. Sillanpään juhlavuoden kunniaksi Nobel-kirjailijan pienoisromaanin Hiltu ja Ragnar.

Kirja kertoo kahdesta nuoresta, jotka tunteiden herätessä loppukesän yönä kohtaavat surullisin seurauksin.

Opettajan heittämään haasteeseen tarttuivat muun muassa toisen vuosikurssin lukiolaiset Hanna Puro ja Iida Kalliokoski.

- Meillä on mökki F. E. Sillanpään syntymäkodin lähellä Hämeenkyrössä. Olen tehnyt hänestä esitelmänkin aiemmin, eikä tätä tullut silloin luettua, Puro sanoo.

- Sitä oli mukava lukea, vaikka olisin toivonut erilaista loppuratkaisua, Kalliokoski sanoo.

- Se oli erikoinen ja hyvä, mutta loppu olisi tosiaan voinut olla toisenlainen. Tuntuu kauhean kurjalta, että juuri kun kaikki olisi alkanut mennä molemmilla hyvin, sattui ikävä tapaturma, Puro sanoo.

Tämän lukukokemuksen perusteella molemmat opiskelijat voisivat kuvitella lukevansa myös Sillanpään muuta tuotantoa.