Itävalta taipuu neuvottelemaan pankkisalaisuudestaan - EU-maiden painostus tehosi

Itävalta vaatii neuvottelujen ehdoksi muun muassa EU:n ulkopuolisiin veroparatiiseihin puuttumista.

Ulkomaat

Itävalta on antamassa periksi kiistassa ulkomaalaisten tilitietojen automaattisesta vaihdosta EU-maiden kesken.

Itävallan hallitus ilmoitti perjantai-iltana, että se suostuu neuvottelemaan tiukan pankkisalaisuutensa väljentämisestä.

- Itävalta työskentelee rakentavan ratkaisun aikaansaamiseksi. Itävaltalaisten pankkisalaisuus säilyy. Sen sijaan itävaltalaisissa pankeissa oleviin kansainvälisiin tileihin aletaan soveltaa automaattista tietojenvaihtoa, Itävallan liittokansleri Werner Faymann kertoi Itävallan yleisradioyhtiölle ORF:lle.

Sosiaalidemokraatteja edustavan liittokanslerin mukaan Itävalta ei halua antaa vaikutelmaa, että se haluaisi suojella veropakolaisia.

Itävaltalaisissa pankeissa oleviin kansainvälisiin tileihin aletaan soveltaa automaattista tietojenvaihtoa.

Werner Faymann

Itävallan hallitus asetti kuitenkin ehtoja sille, että se suostuu automaattiseen tietojenvaihtoon.

Päävaatimus on, että EU:n ulkopuoliset veroparatiisit pannaan kuriin. Itävalta haluaa myös, että viranomaisille taataan pääsy tutkimaan postilokerofirmojen ja yhdistysten omistajia. Kolmas ehto on, että Itävallan kahdenväliset verosopimukset Sveitsin ja Liechtensteinin kanssa pidetään voimassa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei itävaltalaisten tileistä Sveitsin ja Liechtensteinin pankeista luovuteta tulevaisuudessakaan tietoja eteenpäin.

EU pääsee neuvottelemaan veronkierron estämisestä

Muut EU-maat ovat halunneet Itävallan mukaan nimenomaan automaattiseen tietojenvaihtoon ulkomaalaisten tallettajien tileistä.

Nykyään Itävalta soveltaa ulkomaalaisten tileihin korkotulojen 35 prosentin lähdeveroa, jonka se tilittää tilinomistajien kotivaltiolle. Tietoja tileistä tai niiden omistajista Itävalta ei kuitenkaan suostu toimittamaan. Perusteluna on ollut yksityisyyden suoja.

Itävallan mielenmuutos merkitsee sitä, että EU-maat pääsevät toden teolla suunnittelemaan järjestelmää, jolla ne yrittävät hillitä veronkiertoa. Veroasiat vaativat EU:ssa yksimielisyyttä.

Itävalta jäi yksin tiukan pankkisalaisuuden puolustajaksi, kun Luxemburg ilmoitti huhtikuun alussa, että se suostuu tietojenvaihtoon ulkomaalaisten tileistä vuodesta 2015 lähtien.

EU laskee, että veronkierron vuoksi EU-maat menettävät joka vuosi yhteensä tuhat miljardia euroa.

EU-maiden valtiovarainministerit neuvottelevat automaattisesta tietojenvaihdosta ja veronkierron estämisestä seuraavan kerran kokouksessaan toukokuun puolivälissä.