1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sotien loppuminen heikentää USA:n talouskasvua

Sotien loppuminen on yleensä erinomainen uutinen. Yhdysvalloissa aseteollisuuden supistuminen heijastuu koko kansantalouden kehitykseen.

talous
Yhdysvaltain armeijan laskuvarjojääkärit tulitaistelussa vihollisen kanssa.
Yhdysvaltain armeijan laskuvarjojääkärit tulitaistelussa vihollisen kanssa Ghaznin maakunnassa, eteläisessä Afganistanissa kesäkuussa 2012.Kersantti Michael J. MacLeod / Yhdysvaltain armeija

Yhdysvaltain talous kasvoi vuositasolla mitaten vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,5 prosenttia. Talousanalyytikot pitävät lukua masentavan heikkona. Suurin yksittäinen syy hitaaseen kasvuun on sotilasmenojen supistuminen, kertoo maan hallitus.

Irakin sota on käytännössä päättynyt ja Yhdysvallat supistaa toimintaansa myös Afganistanissa. Samaan aikaan sotilasbudjettia karsitaan kovalla kädellä.

Jos alkuvuonna jatkunut säästötahti jatkuu, Yhdysvaltain sotilasmenot supistuvat tänä vuonna 11,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tämä onWashington Post (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan nopein supistustahti sitten Korean sodan päättymisen.

Vaikka sotilasmenojen säästöt ovat tässä vaiheessa kohdistuneet pääasiassa ulkomailla toimiviin yksiköihin, säästöt heijastuvat myös kotimaahan. Puolustusministeriön henkilöstölle maksamat palkat ovat supistuneet samalla kun kalustotilauksia ja alihankintasopimuksia on vähennetty. Monet suuret aseyhtiöt, kuten esimerkiksi Lockheed Martin ovat joutuneet vähentämään satoja työntekijöitä.

Puolustusbudjetilla on suuri merkitys Yhdysvaltain taloudelle. Asehankintamenot olivat huipussaan vuonna 2008, jolloin niiden taso oli lähellä 400 miljardia dollaria. Tämän jälkeen menot ovat tasaisesti laskeneet, viime vuonna laskua oli 15 prosenttia.

Sotilasmenojen vähentymisen arvioidaan vähentäneen BKT:n kasvua 0,6 prosenttiyksikköä ja saman verran myös edellisellä neljänneksellä, kertoo The Financial Times.

Analyytikot olivat ennakoineet alkuvuoden kasvuksi kolmea prosenttia. Yhdysvalloissa maaliskuun alussa voimaan astuneet automaattiset säästötoimet vaikuttavat talouskasvuun vielä kauan.

Tällä hetkellä talouskasvua ylläpitää lähinnä yksityinen kulutus. Yritysten investoinnit ovat myös kasvussa.

Lue seuraavaksi