1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuolemantuomio uhkaa USA:n kansalaista Pohjois-Koreassa - Ruotsi välittäjänä

Pohjois-Korea sanoo miehen yrittäneen kaataa maan hallituksen. Miehen tukijat sanovat hänen yrittäneen vain saada Pohjois-Korean nälkäisille lapsille lisää ruoka-apua.

Ulkomaat

Pohjois-Koreassa vangittu Yhdysvaltain kansalainen Pae Jun-ho saa syytteen kumouksellisesta toiminnasta, kertoo Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA.

Paen esitutkinta on päättynyt ja hän on myöntänyt syyllisyytensä. Syytösten tukena on myös todisteita, KCNA kertoo. Uutistoimisto ei paljasta oikeudenkäynnin täsmällistä alkamisaikaa.

Paen syyte koskee yritystä kaataa Pohjois-Korean hallitus. Maan lakien mukaan vallankumousyrityksestä voi saada elinkautisen vankeustuomion tai jopa kuolemantuomion.

Eteläkorealaistaustainen Pae Jun-ho, amerikkalaiselta nimeltään Kenneth Bae, saapui Pohjois-Koreaan viisihenkisen turistiryhmän mukana 3. marraskuuta viime vuonna. Heidän matkakohteensa oli Rajinin kaupunki maan koillisosassa.

Eteläkorealainen ihmisoikeusaktivisti kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Pae olisi yrittänyt ottaa valokuvia nälkiintyneistä lapsista, jotta kuvien avulla maahan saataisiin lisää humanitaarista apua. Paen kerrotaan myös asuvan Pohjois-Korean rajan tuntumassa Kiinassa, mistä hän on usein matkustanut Pohjois-Koreaan jakamaan kristillisen avustusjärjestön ruoka-apua.

Yhdysvaltain kansalaisia vangitaan Pohjois-Koreassa silloin tällöin. Pae on kuudes yhdysvaltalainen, joka on vangittu vuoden 2009 jälkeen.

Yleensä vangitut ovat päässeet vapaiksi sen jälkeen, kun joku tunnettu yhdysvaltalainen on matkustanut Pohjois-Koreaan sovittelumatkalle.

Tällä kertaa Pohjois-Korean välit Yhdysvaltoihin ja Etelä-Koreaan ovat poikkeuksellisen tulehtuneet. Yhdysvalloilla ei ole Pohjois-Korean kanssa diplomaattisia suhteita, vaan välittäjänä toimii Ruotsin lähetystö.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi