1. yle.fi
  2. Uutiset

Tukes: Älä hanki ilokaasua vappujuhliin - tukehtumisvaara

Tukesin mukaan ilokaasua myyvät verkkokaupat ovat markkinoineet kaasua nuorille vappujuhlintaan sähköpostilla.

Kotimaan uutiset

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa näin vapun alla ostamasta ilokaasua päihdekäyttöön, koska kaasun hengittäminen voi aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Tukesin mukaan ilokaasua verkkokaupassa myyvät yritykset ovat markkinoineet agressiivisesti tuotetta vapunjuhlintaan. Nuorille on lähetetty muun muassa sähköpostia.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan jo muutaman patruunan hengittäminen peräkkäin voi johtaa hetkelliseen tajuttomuuteen. Alkoholi ja ilokaasu yhdessä voivat aiheuttaa hengityksen lamaantumisen ja nopean tajunnanmenetyksen.

Tukes kehottaa erityisesti lasten ja nuorten vanhempia puuttumaan kaasupatruunoiden väärinkäyttöön, jotta vaaratilanteita ei syntyisi.

Ilokaasu on kemikaali, jota käytetään muun muassa kerman vaahdotukseen siihen soveltuvissa laitteissa sekä sairaaloissa kivunlievitykseen. Laki kieltää kemikaalin myymisen vähittäiskaupassa, jos sen käytöstä voi aiheutua vaaraa terveydelle. Asetuksen mukaan kemikaalia ei saa myydä, jos sitä hankitaan päihtymistarkoituksessa.

Tukes on pyytänyt selvitystä ilokaasua ensimmäisenä markkinoineelta yritykseltä, miten päihdekäyttöepäilyssä kaasun lopullinen käyttötarkoitus selvitetään. Yritykseltä odotetaan vastausta huhtikuun loppuun mennessä, minkä jälkeen Tukes päättää jatkotoimista toukokuussa.

Lue seuraavaksi