1. yle.fi
  2. Uutiset

Suuri uskontotutkimus paljasti yllättäviä mielipiteitä

Saksalainen Welt am Sonntag -lehti on julkistanut laajan tutkimuksen 13 maan asukkaiden uskonnollisista mielipiteistä. Tutkimus paljasti, että kansalaiset ovat eräissä asioissa hyvin ankaria, mutta osittain myös yllättävän suvaitsevaisia.

Ulkomaat
Henkilö selaa Koraania.
Yle

Tutkimuslaitos Bertelsmannin tekemän kyselyn mukaan puolet Saksan ja Ranskan asukkaista ei pidä islamia länsimaihin sopivana uskontona. Espanjassa näin ajattelevien osuus oli jopa 65 prosenttia.

Samoin ajatteli neljännes turkkilaisista ja, hämmästyttävää kyllä, 18 prosenttia Saksassa asuvista muslimeista.

Vähintään puolet saksalaisista, espanjalaisista ja israelilaisista piti islamia uhkana. Saksalaisista 19 prosenttia piti myös juutalaisuutta uhkana.

32 prosenttia turkkilaisista ja 27 prosenttia israelilaisista piti kristinuskoa uhkana.

Demokratiaa kannattaa suurempi osa muslimeista kuin itäsaksalaisista

Kun tutkimuksessa kysyttiin, onko demokratia hyvä hallintomuoto, kristityistä 88 prosenttia vastasi kyllä, muslimeista 79 prosenttia ja uskonnottomista 80 prosenttia. Saksassa huomiota herättää se, että maan itäisten osavaltioiden asukkaista demokratiaa piti hyvänä vain 76 prosenttia.

Naisten oikeuden raskauden keskeytykseen hyväksyivät saksalaiset noin 60-prosenttisesti. Saksan protestanteista abortin hyväksyi 62 prosenttia, katolisista 46 prosenttia, muslimeista 35 prosenttia ja uskonnottomista 73 prosenttia.

Homoseksuaalien avioliitto-oikeus hyväksyttiin Saksassa yleisesti. Myös muslimeista lähes joka toinen oli vapaan avioliitto-oikeuden kannalla.

Parantumattomasti sairaiden ihmisten oikeus kuolla hyväksyttiin myös laajasti. Katolisista peräti 86 prosenttia hyväksyi asian. Uskontoryhmistä vain muslimeista alle puolet (42 %) ei hyväksy parantumattomasti sairaan toivetta saada kuolinapua.

Uskonnoilla on monissa maissa vahva asema. Turkkilaisista 82 prosenttia ilmoitti olevansa melko tai hyvin uskonnollisia. Brasiliassa luku oli 74 prosenttia, Intiassa 70, ja Yhdysvalloissakin 67 prosenttia.

Saksassa vastaajille esitettiin väite, että heidän uskontonsa on oikeassa ja muiden väärässä. Kristityistä 12 prosenttia oli samaa mieltä, muslimien kohdalla luku oli 39 prosenttia.

Tutkimuslaitos Bertelsmannin kyselyyn vastasi marras-joulukuussa yhteensä 14 000 ihmistä 13 maassa. Suomi ei ollut kyselyssä mukana.

Lue seuraavaksi