Islannin keskusta-oikeisto juhlii vaalivoittoa

Islannin politiikka muuttuu kertaheitolla vasemmistojohdosta keskusta-oikeiston valtaan. Neljä vuotta sitten vallinnut talouskurjuus on jo kadonnut äänestäjien muistista.

Ulkomaat
Benediktsson tipauttaa äänestyslappua uurnaan.
Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Bjarni Benediktsson äänesti Reykjavikissa lauantaina.Halldor Kolbeins / AFP

Islannin poliittista oikeistoa ja keskustaa edustavat puolueet ovat julistautuneet lauantaisten vaalien voittajiksi. Sosiaalidemokraatit kärsivät kirvelevän tappion.

Oppositiossa olleet oikeistolainen Itsenäisyyspuolue ja keskustalainen, maaseutuväestöä edustava Edistyspuolue näyttävät saavan huomattavasti lisää paikkoja Islannin parlamenttiin, Althingiin.

Ääntenlaskun päätyttyä Itsenäisyyspuolue oli saanut 26,7 prosenttia äänistä ja 19 parlamenttipaikkaa. Ennen vaaleja sen paikkamäärä oli 63-paikkaisessa Althingissä 16.

Edistyspuolue kaksinkertaistaa paikkamääränsä 24,4 prosentin kannatuksella ja saa myös 19 paikkaa.

Sosiaalidemokraattien paikkamäärä romahtaa aikaisemmasta 19:sta yhdeksään. Vihreä vasemmisto jakoi hallitusvastuun sosiaalidemokraattien kanssa. Sille jäi vaaleissa seitsemän paikkaa.

Itsenäisyyspuolueen johtaja Bjarni Benediktsson puhui yöllä kannattajilleen ja sanoi puolueensa olevan valmis aloittamaan hallituskoalition kokoamisen.

- Itsenäisyyspuolue on jälleen kutsuttu vastuuseen, hän totesi.

Itsenäisyyspuolue ja Edistyspuolue ovat aikaisemminkin muodostaneet Islannin hallituksen. Niiden uskotaan nyt ensi töikseen vetävän takaisin edellisen hallituksen tekemän aloitteen saarivaltion liittymisestä Euroopan unioniin.

Puolueet lupaavat helpottaa islantilaisten taloudellisia vaikeuksia alentamalla verotusta ja helpottamalla velkaongelmia.

Edellinen vasemmistolainen hallitus joutui kantamaan vastuun Islannin rajusta talousromahduksesta, joka oli seurausta pankkien holtittomasta lainanotosta. Hallitus käynnisti säästöohjelman, jonka avulla maan talous on taas jaloillaan. Kansalaiset eivät kuitenkaan hyväksyneet säästöjä ja rankaisivat hallituspuolueita vaaliuurnalla.

Lähteet: AFP, Reuters, AP