Hyppää sisältöön

Suomalaisten laboratorionäytteitä analysoidaan ulkomailla

Virolaisessa tai saksalaisessa laboratoriossa näytteen tutkiminen voi olla halvempaa, tai siellä voidaan tehdä sellaista tutkimusta, jota Suomessa ei tehdä. Potilaille harvoin kerrotaan, missä heidän näytteensä on analysoitu.

Yhä useammin suomalaisten näytteitä lähetetään analysoitavaksi ulkomaille. Tavalliset ja kiireiset laboratorionäytteet tutkitaan kuitenkin edelleen keskussairaaloiden ja terveyspalveluyritysten yhteydessä olevissä lähilaboratorioissa.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien omistaman laboratorion Fimlab näytteistä arviolta 80 000 näytettä vuodessa analysoidaan ulkomailla, pääasiassa Saksassa.

Fimlabin toimitusjohtajan Ari Miettisen mukaan ulkomaille suuntautuu lähinnä harvinaisia tutkimuspalveluja.

- Ne ovat kiireettömiä näytteitä, joita meillä ei kannata analysoida. Esimerkiksi geneettisiä sairauksia koskevia tutkimuksia, selvittää Miettinen.

Terveystalon kiireettömät laboratorionäytteet Viroon

80 000 näytettä vuodessa on vain prosentti Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien arviolta kahdeksasta miljoonasta vuotuisesta laboratorionäytteestä. Julkisella puolella kovin suuresta näytevirrasta ulkomaille ei siis voida puhua.

Sitä vastoin yksityisissä terveyspalveluyrityksissä näytteiden ulkomailla analysointi on yleisempää.

Suomen suurin yksityinen terveyspalveluyritys Terveystalo arvioi, että lähitulevaisuudessa sen laboratorionäytteistä satoja tuhansia analysoidaan Tallinnassa.

- Me tavottelemme tässä myös sitä, että potilaalle tarjottavat palvelut olisivat mahdollisimman saavutettavissa olevia, eli että pystyisimme pitämään hinnat kurissa, kuvailee Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen.

Tuominen kuitenkin korostaa, että samalla, kun Terveystalo lisää yhteistyötä virolaisen keskuslaboratorion kanssa, se kehittää toimipisteidensä yhteydessä toimivia lähilaboratorioita.

- Lähilaboratoriosta tuloksen voi saada jopa puolessa tunnissa.

Säästöjä ja erityisosaamista

Lähettämällä kiireettömiä näytteitä ulkomaille analysoitavaksi keskussairaalat ja terveyspalveluyritykset kertovat hakevansa paitsi säästöjä, myös erityisosaamista.

Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen sanoo, että kaikki suomalaiset laboratoriot lähettävät harvinaiset tutkimukset keskitetysti jonnekin.

- Tyypillisesti näytteet lähetetään tutkittavaksi Keski-Eurooppaan tai jotkut saattavat lähettää jopa Australiaan asti. Kaikki lähetettävät näytteet ovat sellaisia, jotka on hyvä keskittää paikkaan, joka tutkii ne laadukkasti ja tukussa, Tuominen selvittää.

Uutta ei erilaisten näytteiden ulkomaille meno ole, vaan jo aiemmin suomalaispotilaiden röntgenkuvia on tulkittu Intiassa.

Valviran mukaan laboratorionäytteiden ulkomaille lähettämiseen ei liity erityisiä riskejä. Jo nyt on varsin tavallista, että näytteet matkustavat ympäri Suomea.

Sekä Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien omistaman laboratorion Fimlab toimitusjohtaja Ari Miettinen että Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen sanovat, että potilaille ei erikseen kerrota, mihin hänen näytteensä menee analysoitavaksi.

- En oikein usko, että sillä potilaalle on merkitystä, missä näyte on analysoitu, onko se tehty Tampereella, Turussa, Tallinnassa. Tai niin kuin jotkut lähettävät Saksaan tai vaikkapa Australiaan.

.
.