Täysi pellollinen ihmisiä liikuttui Fellmanin puistossa

Fellmanin pelto - 22 000 ihmisen elävä monumentti keräsi sunnuntaina tuhansia ihmisiä Lahteen Fellmanin puistoon. Taideteokseen osallistujien silmissä näkyi ilo siitä, että vaikeista asioista puhutaan, mutta myös muutamia kyyneleitä.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Tänään sunnuntaina Fellmanin puistossa tuhannet eri ikäiset osallistuivat Kaisa Salmen taideteokseen.

Täysi pelto ihmisiä osallistui taideteoksen tekemiseen muun muassa yhteislaulun- ja tanssin voimin. Taideteos taltioitiin myös elokuvaksi, joka esitetään Lahden taidemuseossa ensi syksynä.

Taiteilija Kaisa Salmi oli teoksen jälkeen onnellinen. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) kävi erikseen kiittämässä taitelija Salmea.

- Tämä oli täydellistä, Arhinmäki totesi Salmelle.

- Halusin tulla näyttämään niille ikääntyneille, jotka tätä ovat joutuneet elämään, että välitämme näistä asioista vielä, toteaa lahtelainen 17-vuotias Oona Koivu.

Kyyneliä ja yhteisöllisyyttä

Esilaulajana toiminut Mikko Kuustonen jännitti hieman ennen ohjelman alkua.

- Ehkäpä eriskummallisin keikka, missä olen ollut, Kuustonen miettii. Taide on hänen mukaansa yksi parhaimpia keinoja työstää vaikeita asioita.

 Myös yhteisöllisyys nousee Kuustosen mielestä väkisin tällaisessa tapahtumassa pintaan.

- Yhteisöllisyys nousee pintaan, koska eletään tätä päivää. Tullaan yhteen, mietitään historiaa ja näytetään yhteisönä, että välitetään asioista edelleen, Oona Koivukin miettii.

Leila Maisonlahti ja Irma Pyymäki poistuivat paikalta hieman hämillään. Maisonlahti kertoi tuttavilleen lähtevänsä pudottamaan itsensä menneisyyteen. Tapahtumien arkaluonteisuudesta kertoo myös se, ettei Maisonlahden aviomies voinut herkkänä miehenä edes saapua paikalle.

Kysymyksiä ja tunteita nousi pintaan. Miksei meille kerrottu, Maisonlahti miettii.

- Kyyneleet tuli silmiini. Omasta suvustani ja mieheni suvusta oli ihmisiä näissä mukana ja kokenut näitä ikäviä asioita, 85-vuotias Irma Pyymäki kertoo.