Koe uusi yle.fi

Stubb vaatii valiokuntaistuntoja avoimiksi

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kannattaa ajatusta jonkinlaisesta lobbarirekisteristä. Hän kuitenkin korostaa kansanedustajien vastuuta päätöksenteossa.

politiikka
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.Yle

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) vaatii, että kaikkien eduskunnan valiokuntaistuntojen tulisi lähtökohtaisesti olla avoimia. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Euroopan parlamentin kuulemiset ja Yhdysvaltain kongressin istunnot ovat avoimia.

- Miksei myös Suomessa voisi olla avoimia istuntoja? Se vilkastuttaisi keskustelua ja nostaisi eduskunnan asemaa vaikuttavana tahona, Stubb arvioi.

Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan eduskunnan valiokunnissa kuullaan kaksi kertaa enemmän elinkeinoelämän kuin ammattiliittojen asiantuntijoita. Stubb ei silti allekirjoita väitettä eduskuntavaikuttamisen vinoutumisesta. Hän korostaa kansanedustajien vastuuta.

- Lopullinen vastuu on aina päättäjällä itsellään ... Kansanedustaja kuuntelee, hakee informaatiota ja vetää itse omat johtopäätöksensä.

Stubb kannattaa ajatusta jonkinmuotoisesta rekisteristä, jota pidettäisiin päättäjiin vaikuttavista etujärjestöistä. Suomessa suhtaudutaan vanhanaikaisesti asiantuntijuuteen ja lobbaamiseen, Stubb huomauttaa. Hänen mielestään asiantuntijat ja etujärjestöjen edustajat ovat oikeastaan sama asia.

- Heitä pitäisi käsitellä samalla tavalla, ovat he sitten Greenpeacesta tai jostain ydinvoimalaitoksesta, ovat he sitten elinkeinoelämän tai ammattijärjestöjen edustajia.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon