Tutkimus: Tiukka talouskuri vaarantaa ihmisten terveyden

Vuosikymmenen kestäneen taantuman ja säästöohjelmien vaikutus näkyy muun muassa itsemurhatilastoissa, masennusdiagnooseissa sekä myös tartuntatautien lisääntymisessä. Säästöpolitiikalla on vakava terveysvaikutus, tutkijat huomauttavat.

Kuva: Yle

Valtioiden tiukilla säästöohjelmilla on tuhoisa vaikutus ihmisten terveyteen, sanovat tutkijat. Muun muassa itsemurhat, masennus ja tartuntataudit ovat lisääntyneet taloustaantuman aikana samaan aikaan kun terveydenhuoltoon pääsyä ja lääkkeiden saantia on vaikeutettu.

Brittiläisen Oxfordin yliopiston ja amerikkalaisen Stanfordin yliopiston tutkijat ovat käyneet läpi tilastoja vuosikymmenen ajalta. Tällä viikolla julkaistavassa kirjassa kerrotaan, että tutkijoiden "suureksi taantumaksi" kutsumana aikana on rekisteröity yli 10 000 itsemurhaa ja diagnosoitu jopa miljoona masennusta Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Kreikassa valtion leikkaukset terveydenhuoltoon ovat vaikuttaneet muun muassa hi-viruksen leviämiseen. Sitten vuoden 2011 hiv-tartuntojen määrä on noussut yli 200 prosenttia. Osasyynä tähän on nuorten huumeiden käytön lisääntyminen - Kreikan nuorisotyöttömyys on 50 prosenttia.

Lisäksi Kreikassa on puhjennyt ensimmäinen malariaepidemia vuosikymmeniin, sen jälkeen kun valtio säästi tautia levittävien hyttysten myrkytyksissä.

Yhdysvalloissa yli viisi miljoonaa ihmistä on menettänyt mahdollisuudet terveydenhuoltoon. Britanniassa puolestaan noin 10 000 ihmistä on joutunut kodittomiksi hallituksen säästöohjelman vuoksi.

- Poliitikkojemme pitää ottaa huomioon vakavat - ja joissain tapauksissa perinpohjaiset - talousratkaisujen terveysvaikutukset, sanoo Oxfordin yliopiston tutkija David Stuckler.

- Säästöpolitiikalla on tuhoisa vaikutus, hän lisäsi.

Tutkijoiden mukaan valtiot voivat toimia ennaltaehkäisevästi. Esimerkkinä annettiin Ruotsi, jossa valtion aktiivinen toiminta sai itsemurhien määrän laskuun taantuman aikana suuresta työttömyydestä huolimatta. Naapurimaissa, joissa vastaavaa ohjelmaa ei ollut, itsemurhien määrä kasvoi, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.