Asiantuntija: Suomen rangaistustaso erittäin lievä

Rikosoikeuden professori ei innostu oikeusministeriön työryhmän ehdottamasta yhdistelmärangaistuksesta, jossa ehdollista tuomiota kiristettäisiin ehdottomalla vankeusjaksolla.

Kotimaa
Terttu Utriainen
Ehdollisen vankeustuomion merkittävyyttä Aamu-tv:ssä arvioi rikosoikeuden professori Terttu Utriainen Lapin yliopistosta.

Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Terttu Utriainen kritisoi voimakkaasti Suomen rangaistuspolitiikkaa. Hän sanoo Ylen Aamu-tv:ssä, että rangaistustaso on Suomessa erittäin lievä.

Oikeusministeriön työryhmä ehdotti viime viikolla ehdollisten tuomioiden kiristämistä niin, että osassa tuomioista lyhyt alkujakso vietettäisiin vankilassa.

Utriainen ei ehdotuksesta innostu. Hänen mukaan työryhmän ehdotuksessa on kyse siitä, että ehdollinen tuomio on menettänyt Suomessa rangaistusarvonsa. Hänen mukaansa työryhmän ehdotuksella on haluttu muokata ehdollista tuomiota siihen suuntaan, että se olisi konkreettisempi.

- Jos on kahden vuoden ehdollinen vankeus, josta kolme kuukautta on ehdotonta ja siitä vielä pääsee ehdonalaiseen vapauteen eli istuu 45 vuorokautta, niin missä suhteessa se on siihen kahteen vuoteen. Voi olla, että tuomioistuin ajattelee niin, että nyt vähän kovennetaan tätä rangaistusta, mutta rikoksen uhri voi ajatella, että se on pilkantekoa, Utriainen sanoo.

Hän sanoo, että osa ehdolliseen tuomituista, ei ymmärrä edes saaneensa rangaistusta.

- Ehdollinen vankeus on varoitus. Niistä noin 2 - 3 prosenttia menee täytäntöön. Tosi asiassa ehdollinen vankeus on lievempi kuin sakko. Vaikka tuomioistuimet mittailevat, onko tuomio neljä tai kuusi kuukautta, niin käytännössä sillä ei ole mitään merkitystä.